De Stadskoerier

Dinsdag, 26 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Familie Schoonewelle exposeert uitgebreid in Museum Schoonewelle

Familie Schoonewelle exposeert uitgebreid in Museum Schoonewelle
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTSLUIS - Wethouder Gerrit Knol en de jonge kunstenaar/schrijver Ferran Schoonewelle hebben zaterdag de kunsttentoonstelling ‘Schoonewelle ontmoet Schoonewelle’ geopend in, hoe toepasselijk, Museum Schoonewelle.

Van zeventien familieleden, waarvan er vier inmiddels zijn overleden, is de komende maanden een gevarieerd aanbod aan kunst te zien op de tweede etage van de Sluuspoort (waarin het museum is gevestigd). Ook worden er bijzondere memorabilia getoond.

Anja Bos, coördinator van de Sluuspoort-werkgroep Exposities, kwam met het idee voor deze tentoonstelling. Haar moeder was een Schoonewelle. Het leek Bos mooi als haar artistieke familie eens in het gelijknamige museum exposeert. En zo geschiedde. Bezoekers kunnen tot en met 2 maart onder andere schilderijen (zowel aquarellen, acryl als olieverven), tekeningen, beelden, shipbottles, foto’s, sieraden en poëzie bewonderen. Blikvanger is het schilderij van de oude Kerkstraat in Zwartsluis, met daarop de kerktoren van vóór 1932, gemaakt door de nu 82-jarige Harry Schoonewelle uit Apeldoorn.

Bijzonder is ook de mega grote stamboomkaart bij de ingang tot de expozaal. Deze geeft een inkijkje in de geschiedenis van de van oorsprong Drentse familie Schoonewelle. “Rond 1850 was er een gezin met zes kinderen”, vertelt Bos, van wie foto’s met een link naar ‘wellen’ (waterbronnen) te zien zijn. “Twee van hen, Harm en Hendrik Johannes, zijn de stamvaders van alle deelnemers aan deze expo. Vanaf die periode werd Schoonewelle ook met twee o’s geschreven, daarvoor was dat er maar één.”

De zoon van Hendrik was Roelof Johannes, de in 1960 overleden oprichter van Museum Schoonewelle. Diens achterkleinkind is weer de dertienjarige Ferran, die in de Sluuspoort beeldhouwwerk, Lego-bouwwerken en poëzie exposeert. Nog een bijzonder feitje is dat beeldend kunstenaar Hielke Schoonewelle, ‘kleinzoon van de slager in Zwartsluis’, geboren is op de locatie waar nu vier van zijn bronzen beelden te zien zijn. Drie daarvan behoren tot de serie ‘Badgasten’, duidelijk te zien aan de duikbrillen op het hoofd. Als oud-beroepsduiker en oud-inwoner van Zwartsluis heeft Hielke een band met water. “Zonder water stopt alles, is er geen leven.”

De nu in Kuinre woonachtige kunstenaar vindt het mooi om samen met zijn familieleden te exposeren. “Iedereen heeft zo zijn eigen kunst”, vertelt Hielke, die tot zijn elfde in Zwartsluis heeft gewoond. “Normaal zie ik veel van hen alleen bij bruiloften of begrafenissen. Daarom vind ik het ontzettend leuk dat dit op mijn pad kwam. Daarnaast is de expo een goede boost voor mij als kunstenaar.”

Ook Bos vindt het bijzonder om haar familie op deze manier te eren. “Ik heb het als een feestje ervaren, met alle verhalen die loskomen en de contacten die zijn gelegd.” Hoe komt het dat een groot deel van de Schoonewelle’s zo artistiek is aangelegd? “Ik kan dat niet verklaren”, bekent ze. “Roelof Johannes Schoonewelle had bijvoorbeeld ook een andere achtergrond. Hij was preparateur van dieren, waarmee het museum ook begon. In de loop der jaren is het aanbod steeds verder uitgebreid, met ook expo’s.”

Dan is er nog het verhaal van de memorabilia. “De museumoprichter is twee keer getrouwd”, vertelt Bos daarover. “In die twee huwelijken kreeg hij twee keer vijf kinderen. Bij kinderen 9 en 10, een tweeling die in 1941 geboren werd, waren ze kennelijk door de namen heen. Dus noemden ze hen Willem Frederik Bernhard Maurits Gustaaf en Emma Wilhelmina Juliana Beatrix Irene. Ze plaatsten een geboorteadvertentie in de toenmalige krant de Standaard. Op al die koninklijke namen kregen ze heel veel positieve reacties, waarvan de brieven hier zijn te zien. De Duitsers daarentegen waren pisnijdig, maar die konden er niks aan doen. Geweldig! Leuke bijkomstigheid is dat Emma Schoonewelle nu ook deelneemt aan de expositie en dat Willem de memorabilia heeft samengesteld.”