HASSELT – Mink de Vries organiseert de komende tijd drie fiets- en wandeltochten die in het teken staan van de rijke historie van Hasselt en omgeving. Dat de Hanze aan bod komt zal niemand verbazen. Maar volgens De Vries heeft de religieuze stroming die we kennen als de Moderne Devotie minstens zo’n stempel gedrukt op de regio. Dat onderbelichte aspect geeft hij graag de aandacht die het in zijn ogen verdient.
De Vries is sinds eind vorig jaar jongerenwerker voor de PKN in Hasselt. Tevens houdt hij zich bezig met opbouwwerk en andere activiteiten waarbij verbinding tussen kerk en maatschappij centraal staat. Daarnaast heeft hij een achtergrond in onder meer het onderwijs en toerisme. Vanuit die laatste discipline leek het hem hartje zomer een goed idee een aantal fiets- en wandeltochten te faciliteren waarbij de historie net even iets anders wordt belicht dan deze bij menigeen bekend is.
“Uiteraard zal ik over de Hanze vertellen. De Moderne Devotie komt echter ook aan bod.” Zo zal De Vries vertellen over klooster Dickninge dat ooit was gelegen in IJhorst. Dit van oorsprong Benedictijner klooster kwam, aldus De Vries, in de late middeleeuwen onder de invloed te staan van de Moderne Devotie. Het klooster bezat bovendien grote stukken grond in onder meer Hanzestad Hasselt en gaandeweg werd daarmee ook de invloed van de Moderne Devotie voelbaar.
Bijzonder aan de Moderne Devotie was dat het voor een belangrijk deel een lekenbeweging was. De grondlegger ervan was Geert Grote (1340 – 1384). Deze rijk geboren Deventenaar besloot het roer om te gooien en bracht een beweging op gang die zich onder meer zou kenmerken door het leven in gemeenschap. Oftewel het delen met anderen en omzien naar armen. Hij vond de toenmalige Rooms-katholieke kerk veel te materialistisch. Illustratief voor zijn kritische houding was zijn protest tegen de bouw van de Dom van Utrecht. Het geld voor zo’n hoge toren kon je beter aan mensen geven die het nodig hebben vond hij.
De mannen en vrouwen die zich aansloten bij de Moderne Devotie zouden bekend komen te staan als de broeders en zusters van het Gemene Leven. Vanuit Deventer, Windesheim, maar ook Zwolle verspreidde de Moderne Devotie zich over een groot deel van Noordwest-Europa. Ook in Hasselt en omgeving kreeg de beweging veel navolging. Tijdens fietstochten op 10, 24 en 31 augustus zal De Vries daar meer over vertellen. Op 31 augustus is het een bijzondere fietstocht. Dan fietst de Vries als Abt Arnold Wilhelmz van Dickninge langs vele belangrijke plaatsen van de Abdij door Zuid West Drenthe en de Kop van Overijssel. De fietstochten beginnen bij het oude stadhuis in Hasselt waar om 13.00 uur de start is. Vandaar gaat het onder meer naar Kampen, Mastenbroek, IJhorst, Zwartewaterklooster, Sint Jansklooster en Vollenhove. De wandeltochten zijn op dezelfde dagen maar dan ’s ochtends en zijn door het centrum van Hasselt.
Wie zich wil opgeven voor een van de tochten kan een mail sturen naar devriesvrolijk@tiscali.nl. Je ter plekke aanmelden kan eveneens. “De tochten zijn voor alle Hasselters en Zwartewaterlanders, die het leuk lijkt, maar ook toeristen die toevallig in de buurt zijn kunnen uiteraard mee”, besluit De Vries.
Programma
Op zaterdag 10 augustus is er de rondwandeling Moderne Devotie, Hanze en kerken in Hasselt. De start is om 11.00 uur bij het Oude Stadhuis in Hasselt. De wandeling duurt ongeveer negentig minuten. Om 13.00 uur die dag is er de Fietstocht Moderne Devotie naar Zwartewaterklooster, Sint Jansklooster en Vollenhove. Ook dan is de start bij het Oude Stadhuis.
Op 24 augustus is er vanaf 11.00 uur weer de wandeltocht Moderne Devotie, Hanze en kerken. De Fietstocht (opstapplaats Oude Stadhuis om 13.00 uur) voert de 24ste richting Kampen, IJsselmuiden en Mastenbroek. Er is dan tevens een wandeltocht in Kampen. Op zaterdag 31 augustus is de fietstocht met abt Arnold Wilhelmz van de Abdij Dickninge. Men kan dan kiezen uit verschillende routes tussen IJhorst, Rouveen, Hasselt en Zwolle. Ditmaal is de start bij landgoed Dickninge om 13.00 uur.