De Stadskoerier

Maandag, 20 januari 2025

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Hasseltse schrijft politiethriller met ‘een grote boodschap’

Hasseltse schrijft politiethriller met ‘een grote boodschap’
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

HASSELT - ‘SWAT, Leven of geleefd worden!’ heet het onlangs uitgekomen boek van Hasseltse Daphne Schepers-Veldkamp. Deze fictieve politiethriller draait niet alleen om actie en spanning, zoals de titel wellicht doet vermoeden, maar heeft een diepere achterliggende gedachte. “Ieder mens is uniek en heeft het recht om te leven in plaats van geleefd te worden. Respecteer en waardeer elkaar.”

Twaalf jaar geleden maakte de toen 16-jarige Schepers een start met haar eerste en tot nu toe enige boek. “Ik voelde me toen niet begrepen”, legt de in Om de Weede woonachtige schrijfster uit. “Ik was een rustig en verlegen persoon. Ik was zo stil dat ik niet werd aangesproken door anderen. Maar ik moest toch mijn gevoelens kwijt. Ik zocht daarom mijn toevlucht in de fantasie.”

SWAT-agente

Ze koos ervoor om een verhaal te schrijven over een SWAT-agente. Deze afkorting staat voor Special Weapons and Tactics, wat in de Verenigde Staten speciale politieteams zijn die in actie komen bij ingewikkelde situaties. “Het was destijds puur mijn eigen fantasie over hoe het reilt en zeilt bij de politie”, vertelt Schepers, die in verwachting is van haar eerste kindje. “Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in de politie. Ze stralen macht uit. Ik ben iemand die avontuurlijker is aangelegd en meer de actie opzoekt dan een gemiddeld meisje.”

Schepers schreef aanvankelijk niet met het idee om een boek te produceren. “Het was puur voor mezelf, omdat ik het leuk vond.” Door een studie tot verpleegkundige kwam het schrijven ook jarenlang op een zijspoor terecht. Totdat ze het in maart van dit jaar weer oppakte. “Ik had in principe het boek al voor 70 procent af”, vertelt ze. “Alleen was het heel kinderlijk opgeschreven qua gevoelens en omgangsvormen. Als zestienjarige kijk je nog heel anders tegen dingen aan. Ik heb het toen helemaal herschreven.”

Eenmaal afgerond zocht ze contact met de traditionele boekenuitgevers, wat geen resultaten opleverde. “Op aanraden van een andere schrijfster die ik ken, kwam ik bij Boekscout terecht. Dit is een uitgever die op aanvraag drukt. Zij zagen wél wat in mij boek, ze waren heel lovend.”

En zo is deze volwassen thriller nu online te bestellen. Schepers hoopt dat mensen die het lezen wat aan de achterliggende boodschap hebben. “De levenslessen die ik geleerd heb, zijn er in verwerkt”, legt de Hasseltse uit. “Ik voelde me niet gewaardeerd, had daardoor een minderwaardigheidsgevoel. Dat zie ik vaker in deze maatschappij: mensen die buitengesloten worden omdat ze zich anders gedragen en er anders uitzien dan de rest. Ik vind het belangrijk dat mensen geen vooroordeel hebben, maar zelf uitzoeken of iets wat ze denken ook wel waar is. Mensen moeten elkaar respecteren zoals ze zijn. Dat heb ik met de SWAT-agente proberen neer te zetten. Mensen zien een uniform, maar daar zit ook een persoon achter.”

Nieuwe boeken

Met dit boek heeft Schepers een hoofdstuk in haar leven afgesloten. Maar het blijft niet bij dit ene boek. Ze is al weer bezig met een vervolg en denkt zelfs na over nummer 3. Daarvoor heeft ze bijzondere plannen. “De rode draad in mijn boek is om niet zomaar iets aan te nemen over een ander, maar zelf op onderzoek uit te gaan zodat je de echte waarheid kent”, vertelt ze. “Dat moet ik natuurlijk ook zélf doen. Nu het verhaal SWAT op basis van boeken, films en internet is beschreven en niet gebaseerd is op eigen ervaringen, ondervind ik graag zelf aan den lijve hoe het politieteam daadwerkelijk werkt. In Nederland is SWAT redelijk vergelijkbaar met het arrestatieteam als onderdeel van de DSI (Dienst Speciale Interventie). Een kijkje in de keuken zou niet misstaan om te verwerken in mijn volgende boek, zodat het nog beter bij de realiteit aansluit.”