(door Enrico Kolk)
GENEMUIDEN - Al een paar jaar was er de gedachte om rond kerst iets gemoedelijks, gezamenlijk te organiseren in Genemuiden. Veel benaderde partijen waren wel gelijk enthousiast, maar het was altijd zoeken naar een echte ‘kartrekker’. Dit jaar wilde de organisatie er nog een laatste poging aan wagen. Het resultaat: ‘Komt Allen Tezamen’, dat vanaf vandaag tot en met zaterdag plaatsvindt.
Dit keer werd een team enthousiaste medewerkers gevonden. Samen hebben ze het gevoel dat ze iets gemeenschappelijks rond kerst kunnen neerzetten waar veel mensen waarde aan hechten. Vanuit de kerstgedachte ‘samen één’: jong, oud, gelovig, niet-gelovig, kerkelijk en niet-kerkelijk. En vanuit de gedachte ‘aan wie denk jij met Kerst’. “Echt iedereen is welkom”, benadrukt voorzitter Egbert.
‘Aan wie denk jij met kerst’ gaat over het gedenken van dierbaren, over liefde, troost, blijdschap en vrede. In Den Bosch had initiatiefnemer André ooit een programma gezien waarin een gedenkboom centraal stond en dacht: “Deze saamhorige gedachte zouden we ook in Genemuiden kunnen hebben.” Daarom staan er vanaf vandaag (woensdag) een gedenkboom en groot gedenkvenster op het Havenplein. “Je kunt daar kaartjes achterlaten met iemand waar jij aan denkt met kerst.”
Zelf leggen de organisatoren de link met overledenen. “In de periode dat er iemand overlijdt dan ben je eigenlijk heel close met elkaar. Dan deel je het verdriet en doen andere zaken er even niet meer toe. Het brengt een bepaalde oprechte saamhorigheid met zich mee, die je na die tijd niet zo meer tegenkomt. Dat hopen we deze Kerst ook een beetje op te roepen bij elkaar.”
Het Havenplein en ‘t Olde Staduus staan tot en met 24 december dan ook in dat teken: ‘Samen herdenken, vieren en eren’. Voor vrijwilligster Eline een reden om zich, met haar zoon Robert, aan te sluiten bij ‘Komt Allen Tezamen’. Robert doet een opleiding als evenementenorganisator en is, volgens het team, de uitgelezen persoon om een rol te vervullen. Zijn moeder doet er niet voor onder, qua motivatie dan. “Kerst is alles: verdriet, blijdschap, alles. Mooi dat dat op één plek is.” Bijna het hele gezin doet dan ook mee. “We vinden het gewoon erg leuk.”
De betrokkenen krijgen nu veel draagvlak uit de gemeenschap. Voor alle betrokkenen is het ook een beetje spannend: “We hopen dat er veel mensen komen en dat we achteraf dankbaar terug kunnen kijken.” Stil hopen ze op een vervolg: “Misschien jaarlijks, misschien tweejaarlijks. We gaan dat in alle rust bekijken bij de evaluatie in januari.”