HASSELT - ‘Laat zien wie je bent’ is de achterliggende gedachte van musical ‘Mozes’, waarvoor momenteel de voorbereidingen in volle gang zijn. Een muziekvoorstelling over identiteit en diversiteit, waarbij twee Hasselter gemeenten (de Ichthuskerk en de Baak) over hun eigen kerkmuren heen naar buiten toe treden om te verbinden. “Daar ligt de roeping”, zegt dominee en mede-initiator Henk van Veldhuizen. Samen met Harrie Poulssen (muziek) en Carla Aalbers (regie) doet hij een oproep aan iedereen die het leuk lijkt om mee te doen, om zich aan te melden. Jong en oud, kerkelijk en niet-kerkelijk.
‘Mozes’ is het vervolg op musical ‘Ester’, die vorig jaar april drie keer werd uitgevoerd in een volle Baak. Door een groep van rond de dertig zangers/spelers en zes muzikanten werden actuele onderwerpen als (vrouwen)onderdrukking, machtsmisbruik en vluchtelingen aangesneden. Ook met deze nieuwe musical, waarvoor in november 2019 de startbijeenkomst was, wordt de diepte opgezocht. “’Ester’ was een goede start”, vertelt Aalbers. “Met actuele thema’s en een vrouwelijke hoofdrol. Dit keer zochten we een musical met een mannelijke hoofdrol.”
Uitdragen
Die werd dus gevonden in de door Gerard van Amstel en Gerard van Midden geschreven musical ‘Mozes’. De Hasselter groep neemt dit stuk als basis en probeert met ‘live’-muziek en tekst dit verhaal zo goed mogelijk op de planken te zetten. “We hebben inhoudelijk goed nagedacht over wat we willen uitdragen”, vertelt Van Veldhuizen. “Wat bied je de gemeenschap hier en wat geef je de mensen mee? Het volk wordt in deze musical meegenomen in de zoektocht naar een eigen identiteit.”
De in de Bijbel beschreven exodus uit Egypte, waarbij Mozes en het volk Israël veertig jaar lang door de woestijn reizen naar het beloofde land, staat daarbij centraal. “Twaalf verschillende stammen zijn verbonden in deze uittocht”, vertelt Van Veldhuizen. “Ze staan naast maar ook tegenover elkaar. Het volk lijkt één blok, maar mensen voegen zich in en uit. Tegelijkertijd hebben ze dezelfde droom waar ze voor gaan, ook al kost dat veel pijn en moeite.”
Voor de Hasselter musical wordt eveneens een groep gesmeed, over kerkgrenzen heen. Niet in de laatste plaats omdat de Ichthuskerk en de Baak zich samenvoegen, naar verwachting in september van dit jaar. “We proberen de spelers met deze musical inhoudelijk te voeden, zodat ze binding krijgen met het verhaal en het idee hebben: dit gaat over mij en mijn identiteit. Hoe heb ik die gevonden en hoe heeft zich dat ontwikkeld? Op welke manier was God daarbij? Heb ik God toegelaten of juist niet? Hopelijk komt deze boodschap straks ook over bij het publiek.”
Nieuwe spelers
Met tot nu toe dertien nieuwe spelers gaat het aantal deelnemers richting de veertig, de liveband en mensen achter de schermen niet meegerekend. Maar iedereen die geïnteresseerd is om mee te doen, kan zich nog aanmelden. Met name mannenstemmen zijn welkom. Vanaf 10 januari worden zes bijeenkomsten/repetities gehouden. Daarna wordt definitief besloten of er een ‘go or no-go’ komt. “Het moet er uiteindelijk wel staan”, zegt Poulssen over de voorstellingen, die gepland staan in het najaar. “Het is voor ons vrijwilligerswerk en ‘it takes two to tango’. We willen daarbij met mensen samen aan de slag gaan. Om hun grenzen te verleggen en hen buiten de gebaande paden te laten gaan.”
Aalbers vult aan: “Het gaat niet alleen om het eindpunt, maar ook om de weg er naar toe. Als die goed is, kan het niet misgaan.” Poulssen: “Als er een ‘go’ komt, gaan we ook voluit. De sfeer en saamhorigheid in de vorige groep waren in ieder geval fantastisch. Toen voelden we ons erg gesteund en het was voor ons een stimulans om het nog een keer te doen.”
Wie zich wil aanmelden voor deze musical kan mailen naar mozeshasselt8@gmail.com. De eerstvolgende zes repetities zijn vanaf 10 januari iedere vrijdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in de Baak.