De Stadskoerier

Woensdag, 22 januari 2025

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Sluuspoort druk met voorbereidingen op nieuw cultureel seizoen

Sluuspoort druk met voorbereidingen op nieuw cultureel seizoen
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)
ZWARTSLUIS - Het is zomervakantie. Maar in de Sluuspoort in Zwartsluis wordt al hard nagedacht over het Winterkwartier en andere activiteiten voor het komende culturele seizoen 2016/17. Belangrijkste onderdeel is een nieuwe hoofdexpositie over de uitgebreide geschiedenis maar ook de toekomst van het IJsseldelta-gebied.

Beheerder Eefje Bols en interim-voorzitter Albert Corporaal van Museum Schoonewelle hebben inmiddels een aantal vergaderingen gehad over de komende winteractiviteiten. Maar ook in de periode voorafgaand staat een aantal nieuwe onderdelen op de planning van Sluuspoort; het Sluziger centrum waarin Schoonewelle, Tourist Info, SAKZ, Stichting Natuur en Milieu Zwartewaterlanden, de Historische Vereniging en Nationaal Landschap IJsseldelta zijn gevestigd.

Zo loopt momenteel een speurtocht naar ‘echte’ Pokémon die in het gehele gebouw verstopt zijn. Daarmee haakt Sluuspoort in op de Pokémon GO-hype. “Ik heb 140 van die poppetjes besteld”, legt Bols uit. “Wie wil mag hier de hele zomer op zoek naar de Pokémon.”

Daarnaast doet Sluuspoort dit jaar mee aan Open Monumentendag op 10 september. “Hoewel we hier in Zwartsluis geen monumenten hebben”, legt de Sluuspoort-beheerder uit. “Het thema dit jaar is ‘Iconen en symbolen’. Ook iconen hebben we hier niet. Maar we hebben het op onze manier geïnterpreteerd. Onze ‘iconen’ zijn bruggen, sluizen, water en kerken. Die worden opengesteld. Daarnaast hebben we kunstexposities aansluitend bij het thema, in drie kerken en de Sluuspoort. Verder is er een symbolenspeurtocht voor de jeugd. Zo gaan we dat nu ieder jaar doen met Open Monumentendag. We kijken wat het thema is en geven daar dan een eigen draai aan.”

Tijdens het Winterkwartier, dat loopt van november tot en met april 2017, is plaats voor cultuur, natuur, geschiedenis en voor het eerst ook zingeving. “En dan niet direct over religie, want daar zijn andere instanties beter in dan wij”, legt Corporaal uit. “Maar de cultuur om het geloof heen, bijvoorbeeld een lezing over de gebruiken. We proberen daar op onze manier tussendoor te schipperen. Verder organiseren we tijdens het Winterkwartier lezingen, muziekavonden, streektaalavonden, een musical en de Winterfair.”

In februari/maart 2017 wordt voor de duur van drie a vier jaar een nieuwe hoofdexpositie ingericht, speciaal voor de basisscholen en het voortgezet onderwijs. “Daarin kijken we terug op de afgelopen 2.000 jaar van het IJsseldelta-gebied”, aldus Corporaal. “Maar het is ook een doorkijk naar de toekomst. We leggen daarbij de link naar de plaatselijke geschiedenis maar ook de landelijke historie. Voor het eerst richten we ons daarmee op het voortgezet onderwijs. We hopen daarmee jongeren uit bijvoorbeeld Kampen hier te krijgen.”

Voor deze tentoonstelling trekt Sluuspoort tussen de 20.000 a 25.000 euro uit, deels provinciaal geld, deels uit eigen zak. “Voor dat geld kunnen we grote interactieve tafels neerzetten”, legt Bols uit. “In de expositie zetten we een aantal leerlijnen uit, over de geschiedenis van mensen, dieren en het landschap. Meestal moeten wij bij de scholen aankloppen om te vragen: kom eens bij ons langs. We hopen dat ze door de expo automatisch naar ons toekomen voor educatie.”

Om alle activiteiten van Sluuspoort in goede banen te kunnen blijven leiden, is het bestuur nog op zoek naar extra vrijwilligers. “We kunnen wel wat meer kapiteins op het schip gebruiken”, legt Bols uit. “Dus leidinggevenden op het gebied van PR, exposities, kindereducatie en -feestjes en mensen die het leuk vinden om ideeën verder uit te werken.” Meer informatie daarover of aanmeldingen: info@sluuspoort.nl.

Sluuspoort is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.