(door Bas Wilberink)
GENEMUIDEN - “Gods woord vertolkt door stemmen van goud.” Als voorzitter Jan Roetman in één zin ‘zijn’ Christelijk Genemuider Mannenkoor Stereo zou moeten omschrijven, zou hij dat op deze manier doen. Het dit jaar jubilerende gezelschap is inmiddels een halve eeuw oud, hoewel de gemiddelde leeftijd met 58 jaar relatief laag is voor een mannenkoor.
De trots is van zijn gezicht te lezen als Roetman, zelf 25 jaar lid van Stereo, een aantal nummers van de onlangs in Hasselt opgenomen jubileum-cd door de ruimte van zijn studio annex werkkamer laat klinken. Hij heeft net de proefdruk binnen. “Zo indrukwekkend, ik word er stil van.”
De voorzitter is vooral ook blij met de liedjeskeuze, gemaakt door dirigent Harm Hoeve. Zeventien nummers staan er op, waarvan het grote merendeel Nederlandstalig. “Hoeve zoekt veel naar stukken die nog niet door een mannenkoor zijn gedaan”, vertelt Roetman. “Hij maakt ook eigen arrangementen die uniek en onderscheidend zijn.”
Zo blij waren de mannen in de beginperiode niet altijd met de repertoirekeuze, door de eerste dirigent Roel Kaper. “De eerste stukken waren ‘Blonde Annie’ en ‘Pot met bonen’, een oud volksliedje”, vertelt Roetman. “Het was nog net geen shanty. De meeste mannen wilden echter geestelijke liederen zingen. De dirigent was een groot voorstander van volksliedjes, omwille van de stemvorming en studie.”
Dat was ook wel nodig omdat, zo is te lezen in het eerste notulenboek van het op 2 maart 1966 opgerichte mannenkoor, ‘de stemming nog wat onwennig was’. Het zorgde er voor dat na een aanvankelijke groeispurt van 38 tot 68 leden er een ‘kleine deuk in de groei’ kwam. Een aantal leden stapte op. Niet lang daarna kantelde dat weer de goede kant op, tot tegenwoordig een ledenbestand van 147 mannen. “En daar zitten geen slapende leden tussen”, benadrukt Roetman. “Wie een langere tijd absent is, wordt uitgeschreven. Want slapende leden zijn misschien goed voor de kas, maar niet voor de motivatie.”
Opgetogen vertelt Roetman dat iedere repetitieavond een opkomstpercentage kent van ver boven de 80 procent. “Eén lid heeft zelfs acht jaar lang geen enkele repetitie gemist”, aldus de voorzitter. “Zeven mannen hebben in één jaar alle repetities meegemaakt, en drie daarvan zelfs de afgelopen twee jaar. Ook hebben we zestig leden die 25, 40 of 50 jaar lid zijn, waarvan negen dit jaar. Het is een ongelooflijk trouw koor, omdat de sfeer zo goed is. Heel veel mannen zien de donderdagavond als ‘hun’ avond, waar niets anders tussenkomt.”
Daar komt bij dat de gemiddelde leeftijd met 58 jaar ver onder die van de meeste mannenkoren ligt. “Vaak is dat toch wel 65 plus”, vertelt de voorzitter. “Bij veel koren is de vergrijzing een grote zorg. Wij hebben een tijd geleden ingezet op jeugdige aanwas, door de taal van de jongeren te spreken op Facebook, Twitter en onze website. Dat heeft gewerkt.”
Zelfs zo goed dat het niet lang zal duren voordat Stereo de bovengrens van 150 leden passeert. “Dat houdt het bestuur wel bezig ja”, aldus de voorzitter. “Want er ontstaan dan praktische problemen, bijvoorbeeld met de positie van ons koor op de kerkpodia. Wij hebben bij concerten altijd meer dan honderd zangers mee, waar dat er normaal veertig tot tachtig zijn. Daarom hebben wij voor nieuwe leden nu een bovengrens van 65 jaar ingesteld.”
Stereo beschikt anno 2016 over 30 tenoren en 26 bassen, de buitenlagen van het koorbereik die bij menig koor dun bezaaid zijn. “Wij hebben daar meer dan voldoende mannen voor”, aldus Roetman. “De laagste en hoogste stemmen maken toch de dynamiek, met in het midden de bariton en tweede tenor. Als je al die stemmen mengt, ontstaat er iets heel moois. Ik ben als voorzitter natuurlijk gekleurd in mijn mening, maar ik durf wel te zeggen dat Stereo tot de betere mannenkoren van Nederland behoort.”
Meer informatie over Stereo en het jubileumjaar op de vernieuwde website: www.stereogenemuiden.nl.