ZWARTSLUIS – De afgelopen jaren groeide DESZ gestaag, maar een groter DESZ vraagt meer inzet van vrijwilligers en dat knelt. De druk op de vaste groep vrijwilligers wordt te groot en verschillende leden zijn afgehaakt. Reden voor DESZ om in actie te komen. Een enquête onder de leden is de eerste stap.
Lange tijd had DESZ de wind mee. Het aantal leden groeide tot 570. Maar dit seizoen is er een kentering gekomen. “De afgelopen jaren zijn we doorgegroeid. Maar daardoor werd er steeds meer gevraagd van dezelfde vrijwilligers”, zegt Gerjan Kronenberg, bestuurslid jeugd en seniorenzaken bij DESZ. Nieuwe vrijwilligers dienden zich voor bepaalde taken onvoldoende aan. “Vorig jaar konden we voor drie teams geen kader vinden. Daar zijn we de hele zomer mee bezig geweest. We hebben gesprekken gevoerd met ouders. ‘Dat moet DESZ maar zelf regelen. Daar betalen we contributie voor’, kregen we te horen. Door dit soort problemen zijn we het afgelopen half jaar veel leden verloren.”
Het gebrek aan vrijwilligers speelt niet alleen bij DESZ. Het is een maatschappelijk probleem in deze steeds meer individualistische samenleving, waarin mensen steeds minder tijd hebben of willen vrijmaken voor vrijwilligerswerk. Daardoor lopen verenigingen achter de feiten aan. Dat is ook het geval bij DESZ. Het tekort aan vrijwilligers zorgt voor frustratie. “Mensen eisen steeds meer en er wordt door sommige leden veel gemopperd. Maar het is wel zo dat het werk te vaak op dezelfde schouders terechtkomt. Door al deze zaken verdwijnt de energie uit de club. En onze kernwaarde ‘Samen DESZ’ komt onder druk te staan, want verenigen doe je samen en wordt ook eenvoudiger als iedereen een steentje bijdraagt aan het geheel”, aldus Kronenberg.
Een zeer ongewenste ontwikkeling en dat besef is volop aanwezig bij DESZ. Daarom werd tijdens de ledenvergadering in november vorig jaar besloten om via een enquête onderzoek te doen naar de wijze van vrijwilligerswerk en of iedereen z’n steentje bij wil dragen. Via mail is onlangs onder de leden een enquête verspreid. Kernvraag is of vrijwilligerswerk bij DESZ een voorwaarde van het lidmaatschap mag worden. Daarbij kunnen mensen kiezen uit verschillende opties, waaronder een contributieverhoging om werkzaamheden door derden te laten uitvoeren, beperkte uitvoering of helemaal niet uitvoeren van een aantal werkzaamheden, een vrijwilligersplicht voor ouders van jeugdleden en leden vanaf 18 jaar of voor ouders van jeugdleden en leden vanaf 15 jaar. Bij sommige clubs is het mogelijk om vrijwilligerswerk af te kopen. “Maar ik weet niet of dit past bij DESZ. Vandoor ook de enquête.”
Kronenberg krijgt vanaf november een nieuwe bestuursfunctie. Hij gaat straks verder als bestuurslid beleid en vrijwilligers. Ook een middel om het tekort aan vrijwilligers tegen te gaan. “Deze functie is al twee jaar vacant, terwijl het wel van belang is. Het is belangrijk om vrijwilligers te triggeren, te steunen en af en toe complimenten te geven.” De enquête is slechts de eerste stap van DESZ om af te rekenen met het vrijwilligersprobleem. “We gaan de resultaten evalueren, nadenken over een vervolgonderzoek en een speciale commissie samenstellen”, besluit Kronenberg.