(door Gerard Meijeringh)
ZWARTSLUIS – Het einde van het seizoen nadert, maar DESZ is nog steeds op zoek naar nieuwe bestuursleden. Met de voorjaarsvergadering in aantocht (20 mei) heeft DESZ maar liefst drie vacatures in het bestuur. Volgens interim-voorzitter Jitse Antuma móét er iets gebeuren. Als ervaren bestuurder wijst hij op de voordelen van besturen. “Wat mensen vaak vergeten. Besturen is leuk.”
Antuma is een van de bestuursleden die met pijn in het hart afscheid gaat nemen. Aanvankelijk zag hij zichzelf voor een aantal jaren de voorzittersfunctie vervullen, maar een nieuwe baan en een naderende verhuizing heeft alles veranderd.
Daarom werd Antuma tijdens de ledenvergadering van 26 november vorig jaar benoemd tot interim-voorzitter. Daarvoor liep hij al enige tijd mee met het bestuur van DESZ. Tijdens de ledenvergadering werd al duidelijk dat er medio 2019 vacatures ontstaan in het bestuur. In eerste instantie liet DESZ weten dat Antuma tot 1 juli van dit jaar aan zou blijven als interim-voorzitter, maar dat ligt iets genuanceerder. Antuma wil best nog wat langer als interim-voorzitter fungeren. “Het liefst doe ik het totdat er een nieuwe voorzitter is. Ik ben beschikbaar om te helpen, maar het kan ook niet te lang duren. Straks woon ik elders en ben ik voorzitter van een dorpsclub. Dat kan niet.”
Een nieuwe voorzitter is dus dringend gewenst, maar er zijn meer vacatures binnen het bestuur en dat is zorgelijk. Adriaan ter Horst (secretaris) en Robert-Jan de Vries (sponsor & PR) gaan door tot de ledenvergadering in november. Daarna zit hun verlengde termijn in het bestuur erop. Nieuwe mensen moeten dus opstaan om de goede lijn van DESZ door te trekken. De afgelopen jaren zijn er flinke stappen gezet door het bestuur onder leiding van de toenmalige voorzitter Martin Pastink. “Acht jaar geleden is er een nieuw beleidsplan gekomen en vervolgens is de club met stappen vooruit gegaan. Daardoor is DESZ ook een beetje uit het jasje gegroeid”, aldus Antuma. Inmiddels is een nieuwe periode aangebroken. Het nieuwe beleidsplan DESZ 2019-2023 ligt klaar. Op 20 mei wordt het concept beleidsplan aan de leden gepresenteerd.
De uitvoering van het nieuwe beleidsplan staat of valt echter wel met de inzet van (voldoende) vrijwilligers. Daarom heeft Gerjan Kronenberg het vrijwilligersbeleid van DESZ onder de loep genomen. Hoe ga je om met vrijwilligers en hoe kun je ze als club behouden? Een van de conclusies is dat de vrijwilligers soms te lang dezelfde functie uitoefenen. Daardoor gaat op een gegeven moment teveel op de automatische piloot en ontstaat een soort van sleur. Antuma spreekt van de vier B’s wat betreft het vrijwilligersbeleid. “Boeien, binden, behouden en bewegen.” En uiteraard is een goede bemensing van het bestuur essentieel. “We willen het liefst zo snel mogelijk mensen toevoegen aan het bestuur, zodat ze kunnen meedraaien. Het wordt vaak vergeten, maar besturen is leuk. Samen met enthousiaste mensen er echt iets van proberen te maken. Dat geeft energie.”