De Stadskoerier

Zondag, 19 mei 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Jacco Riemens wil teamgevoel weer ervaren als assistent-trainer

Jacco Riemens wil teamgevoel weer ervaren als assistent-trainer
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Vier weken geleden had Jacco Riemens niet kunnen denken dat hij komend seizoen op de bank zit als assistent-trainer bij Sportclub Genemuiden. Aanvankelijk hield hij de boot af vanwege tijd, maar een combinatie met de andere nieuwe assistent-trainer Edwin Starke bleek voor Riemens de ideale optie. “Ik heb kwaliteiten op het individuele vlak. Ik pas goed in het profiel als assistent.”

In juni 2018 ging er toch een beetje een schok door Genemuiden. Na ruim driehonderd wedstrijden in de hoofdmacht van Sportclub Genemuiden maakte Riemens ineens bekend dat hij per direct zou stoppen vanwege heupproblemen. Jarenlang waren dikwijls pijnstillers nodig om te kunnen spelen. Maar Riemens vond het spelletje zo mooi en dacht niet aan stoppen. Totdat hij in februari 2018 zijn pols brak.

“Toen begon ik me af te vragen of ik het risico nog wel moest lopen met m’n heup. Op het werk liep ik soms mank. Er was sprake van een lelijke breuk. Ik moest worden geopereerd aan m’n pols. Maar als fysio heb je je hand wel nodig. Dan ga je toch nadenken. Dan wordt je geconfronteerd met waar je mee bezig bent. Toen kwam het besef dat het maar voetbal is. We zaten toen in de race voor het kampioenschap. Dan ga je dat niet zeggen. De laatste wedstrijd tegen Berkum heb ik met pijnstillers gespeeld. Na zestig minuten ben ik gewisseld. Toen was het voorbij”, vertelt Riemens in zijn huis in Zwolle.

Hij kon zijn afscheid als voetballer snel van zich afzetten. “Je kunt wel in de put blijven zitten, maar daar heb ik geen last van. Dat lost niets op. En ik wist op mijn 21ste wel al dat ik niet tot mijn 35ste jaar zou blijven voetballen.” Het afgelopen seizoen maakte hij onderdeel uit van het medisch team van Sportclub Genemuiden als verzorger. Na de onverwachtse mededeling van Arnie Pot, dat hij niet verder wilde als assistent, moest Sportclub Genemuiden op zoek naar een opvolger. Onlangs werd hij benaderd door hoofdtrainer René van der Weij. “Maar drie avonden in de week op het trainingsveld aanwezig zijn, lukt me gewoon niet. ‘En in combinatie dan?’, was vervolgens de vraag van René. Vervolgens is Edwin Starke vastgelegd. We moeten nog spreken over de onderlinge rolverdeling”, aldus Riemens.

Hij verheugt zich op het nieuwe seizoen. “Ik vind het leuk om dichtbij de selectie te zijn. Dat was in de winter al het geval. Toen ben ik mee geweest op trainingskamp. Het teamgebeuren rondom het voetbal is het mooiste wat er is. Lol met elkaar hebben, een biertje drinken. Dat is een van de redenen waarom ik verder ga als assistent-trainer.” Riemens denkt absoluut nog niet aan een carrière als hoofdtrainer. “Ik denk dat ik daar minder kwaliteiten voor heb, maar je weet het nooit. Maar ik heb jaren heel veel voor het voetbal aan de kant gezet. Dat wil ik voorlopig niet. Maar mijn nieuwe rol als assistent is een mooie optie. Ik ken de jongens. Met enkele spelers heb ik zelfs nog samen gevoetbald. En het is ook fijn dat een jongen van binnen de club in de staf komt.”