De Stadskoerier

Zondag, 24 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

'Olympia moet eigen identiteit bewaken'

'Olympia moet eigen identiteit bewaken'
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

HASSELT – Jaap Scheper is na vijf jaar gestopt als hoofd jeugdopleiding (HJO) bij Olympia ‘28. Hij wilde ruimte maken voor personen met ‘nieuwe ideeën. Volgens Scheper is het voor de club belangrijk om de eigen identiteit te behouden. “Het halen van spelers is de doodsteek voor de jeugdopleiding.”

De verdiensten van Scheper voor Olympia gaan verder dan vijf jaar HJO. Daarvoor was hij twintig jaar actief als jeugdtrainer. “Ik neem afscheid van de functie en niet van de club. Daarvoor ben ik teveel betrokken bij de club. Bovendien ga ik door als scheidsrechter”, zegt Scheper.

Hij rest naar eigen zeggen geen andere keuze dan te stoppen als hoofd jeugdopleiding. “Op deze functie zit een bepaalde houdbaarheid. Het is goed voor de club dat er iemand anders komt. Ik had het nog wel tien jaar kunnen doen. Maar af en toe moet er verversing zijn. Iemand die nieuwe elan en energie brengt. Dat heb je nodig.” Daarnaast moest Scheper zijn functie als HJO combineren met zijn werk als examensecretaris op het Ichthus in Kampen. “In mei had ik het bij Olympia druk, maar op school ook. Dat heeft ook meegespeeld in mijn beslissing.”

Scheper begon vijf jaar geleden als HJO. “Ik had voor ogen om de structuur duidelijk te maken. Je moet als club de selectieteams op orde hebben, zodat er voldoende doorstroom komt naar het eerste elftal. Dat is wel gelukt, soms ook noodgedwongen. Bij de oudere jeugd heb je het probleem dat ze elders gaan studeren. Dan ben je ze zo kwijt. Veel clubs hebben moeite om deze jongens te behouden. Voetbal is bij de jeugd een onderdeel van het sociale leven. Toen ik trainer was, stond voetbal op een prominentere plek. Ik zag mezelf als een spil in het jeugdgebeuren. Ik heb samen met Maas van der Molen en Herman Haasjes de jeugdcommissie opgezet. Nu ik weg ben, kan ik zeggen dat de structuur op orde is. Bijna alles is bemand.”

Inmiddels is Scheper opgevolgd door Stan Roosken. Die wordt geassisteerd door Bert Heldoorn. Roosken zal zich wat meer richten op de jongste jeugd en Heldoorn op de oudere jeugd. Scheper vindt dit een prima opzet. “Je alleen richten op de hele jeugd is een hele klus. Dat lukt bijna niet. Het is goed om te splitsen.” Scheper weet waar hij over praat. Jarenlang stopte hij veel tijd in zijn taak als HJO. “Soms was ik er wel twintig uur mee bezig. Ik kijk niet op een uurtje en woon hier vlak om de hoek. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Je bent bekend met alle ins en outs. Mensen kennen je. Daar werd ook wel eens misbruik van gemaakt.”

Scheper vindt het van groot belang dat Olympia de eigen identiteit behoudt. Volgens hem moeten er in het eerste elftal hoofdzakelijk eigen jongens spelen. “Er moet herkenning zijn bij de supporters. Het halen van spelers moet niet de intentie zijn. Dat is de doodsteek voor de eigen jeugdopleiding. Kijk naar Staphorst. Daar heeft de jeugd geen idee hoe ze nog het eerste kunnen halen. Dan valt voor deze jongens een stuk motivatie weg om het hoogste te bereiken. Ik ben best blij dat er noodgedwongen jeugd is doorgestroomd bij Olympia. Misschien wordt het dan lastig, maar je moet op je bek durven gaan. Misschien kun je dan het niveau van de derde klasse even niet aan. Dat moet dan maar.”

Tot slot legt Scheper nog even de nadruk op Bert Heldoorn. “Hij kent veel spelers. Dat is nodig om lijnen te ontdekken richting het eerste elftal. Trainers moeten daar open voor staan. De begeleiding van trainers is er misschien wel eens bij ingeschoten. Je hebt nu een groep jonge trainers. Die hebben begeleiding nodig. Een eenduidige aanpak is belangrijk. Misschien is een rode draad in de hele vereniging wel goed.”