De Stadskoerier

Vrijdag, 22 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Sportclubs in coronatijdDeel 4: Sloeproeivereniging Zwarte-Water

Sportclubs in coronatijdDeel 4: Sloeproeivereniging Zwarte-Water
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 4 aandacht voor Sloeproeivereniging Zwarte-Water.

Iedere vereniging stelt wel eens bijzondere doelen. Voor Sloeproeivereniging Zwarte-Water was dat een sloeproeiwedstrijd in het Russische Wolga in 2021. Een wedstrijd over een afstand van maar liefst 145 kilometer. En dat is fors meer dan de reguliere wedstrijden waar de twee roeisloepen van Zwarte-Water in actie komen. “Het is achttien tot twintig uur roeien. Non-stop. Daarom zouden we dit jaar lange afstanden gaan roeien, maar het coronavirus heeft roet in het eten gegooid”, vertelt voorzitter Jan Oosting van Sloeproeivereniging Zwarte-Water op het terras van ‘t Kraantje. En dus staat het avontuur van Rusland voorlopig in de ijskast.

Evenals voor andere sportverenigingen is het voor de sloeproeivereniging een vreemd seizoen. “Alle wedstrijden werden afgelast en we hebben pas vier keer getraind”, vertelt penningmeester Martin van Dijk. En door de coronacrisis leek de Zwartewaterace in het water te vallen. Dit evenement is het hoogtepunt van het jaar voor de sloeproeiers van Zwarte-Water en trekt ieder jaar honderden sloeproeiers naar Zwartsluis. Door de versoepeling van de coronamaatregelen werd de organisatie van het evenement toch weer realistisch. “De landelijke Federatie Sloeproeien Nederland (FSN) is er veel aangelegen dat de Zwartewaterrace door kan gaan. Ze hopen op een domino-effect. Dat ook andere wedstrijden daarna kunnen doorgaan”, zegt Oosting. “Het motiveert ons echt om dit te organiseren”, vervolgt Van Dijk.

De Zwartewaterrace vindt plaats op zaterdag 12 september. “Het gaat wel heel anders worden. We moeten rekening houden met de coronaregels”, aldus Oosting. “Normaal gesproken verzamelt iedereen zich van tevoren in het centrum om gezellig te kletsen. Na afloop is er hier muziek en is er eten voor iedereen. En dan staat het hier helemaal vol met tenten”, vult Van Dijk aan. Maar zo gaat het dit keer niet. “De sloepen gaan in het water. En nadat de boten zijn gefinisht moet iedereen eigenlijk direct vertrekken. En daar wordt het financiĆ«le plaatje toch wat anders van. En een stuk gezelligheid valt weg.” Ook bij de start wordt het improviseren. “Normaal wil je een lang lint van sloepen, maar nu moeten niet een hele kluit sloepen op het water hebben. Het moet vloeiend gaan. Wellicht laten we de sloepen in groepen starten. Zo verkort je ook de wachttijden. Maar we zijn er nog niet helemaal over uit. Het is voor iedereen spannend. Er is zolang niet gevaren”, aldus Van Dijk. De inschrijvingsperiode is maandag geopend. “We hebben geen flauw wat erop af gaat komen.” De twee bestuursleden benadrukken dat ze blij zijn dat de Zwartewaterrace dit jaar toch doorgaat. “Alleen trainen wil je niet. Met het organiseren van de Zwartewaterrace geven we toch een signaal af.”

Voor de coronacrisis zat het sloeproeien in de lift. “Het is een van de meest groeiende sporten in Nederland. Hoe dat kan? Het is een geweldige sport. Een kleine wereld en altijd machtig gezellig, maar dat is nu compleet weggevallen.” Bij Zwarte-Water schommelt het aantal leden al jaren rond de 25. “Maar we zijn wel afhankelijk van aanwas. Daarom was de insteek om clinics te organiseren. Dat is niet doorgegaan, terwijl het eigenlijk wel noodzakelijk is. Je moeten dingen organiseren om nieuwe mensen erbij te krijgen”, besluit Oosting.