De Stadskoerier

Vrijdag, 17 mei 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Tien jaar terug in de tijd: Koninklijke onderscheiding voor enthousiaste schaatstrainster

Tien jaar terug in de tijd: Koninklijke onderscheiding voor enthousiaste schaatstrainster
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Tijdens de coronacrisis liggen alle sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug te kijken in de tijd. De Stadskoerier doet mee en bladert terug. In deel 8 van ‘Tien jaar terug in de tijd’ staat Wil van der Vegt centraal. Tien jaar geleden werd de schaatstrainster van Trainingsgroep het Zwartewater door de Kamper burgemeester Bort Koelewijn verrast met een koninklijke onderscheiding.

We gaan terug naar de Stadskoerier van woensdag 2 juni 2010. Op pagina 23 staat aan de rechterkant een leuk artikel. ‘Lintje voor gepassioneerde schaatstrainster’, luidt de kop van het artikel. Wil van der Vegt werd vier dagen eerder in het zonnetje gezet, omdat ze al 25 jaar actief was als schaatstrainster bij Trainingsgroep het Zwartewater.

Tien jaar later is Van der Vegt nog steeds schaatstrainster bij STG Het Zwartewater en Schaatsvereniging Zwolle. “Ik dacht nog: ‘Wat moet die man hier’? Bleek het de burgemeester te zijn”, blikt een lachende Van der Vegt terug op de huldiging in haar woning vlakbij de Roggebotsluis in Kampen. “Het was voor mij een volslagen verrassing. Ik wist helemaal niets. Zo’n onderscheiding zegt me niet zo veel, maar de vereniging heeft er heel veel moeite voor gedaan. Dat zegt me des te meer. Ze zijn er wel een jaar mee bezig geweest. Dat geeft aan dat je wordt gewaardeerd, dat ze op je zijn gesteld. Dat ze zoiets voor mij organiseerden, daar was ik helemaal beduusd van.”

Van der Vegt was in haar jonge jaren atlete. Toen ze eenmaal op de schaatsen stond, trok ze al snel de aandacht. In 1967 kwam ze in de kernploeg met bekende schaatsers als Stien Kaiser, Ans Schut en Carry Geijssen. Deze periode duurde slechts twee jaar. “Ik heb pech gehad. Ik kreeg een griepspuit en ben vreselijk ziek geweest. Vervolgens ben ik aan de kant gezet. Zo ging dat in die tijd. Ik vond het wel goed. Ik moest steeds reizen van Kampen naar Amsterdam. Daar was toen nog de enige overdekte ijsbaan. Ik vond het wel best. Ik had wel een hechte band met die andere meiden. Dat zie je nu niet meer. Bij ons kostte het schaatsen geld, nu krijg je geld. Dan krijg je een andere sfeer.”

In 1974 begon ze met het geven van schaatstrainingen bij Schaatsvereniging Zwolle. In 1984 werd ze trainster bij Trainingsgroep het Zwartewater. “Ik werd gevraagd door Jan Palland. Die kende ik nog van vroeger. Ik heb toen ook de A-cursus voor schaatstrainer gedaan. Die werd gegeven door Henk Gemser en Leen Pfrommer. De beste docenten die je kon hebben”, aldus Van der Vegt, die zich toen pas echt ging verdiepen in de techniek van het schaatsen. “Wat vaak fout gaat? Dat mensen te gretig zijn. Dan staan ze teveel op de punten en dan glij je niet meer. Vroeger toen ik schaatste, zeiden ze tegen me dat ik moest glijden. Maar hoe dan? Dat werd niet gezegd.”

Anno 2020 is ze nog steeds als trainster actief bij Trainingsgroep het Zwartewater en sinds 2004 ook weer bij Schaatsvereniging Zwolle. Van der Vegt is nu al 35 jaar (ze is er ook een jaar tussenuit geweest, red.) actief als schaatstrainster. “Het mooie is dat je afwisseling hebt. ‘s Winters schaatsen en na het schaatsseizoen hardlopen. Je moet ze wel bezighouden. Het moet wel leuk blijven.”

Van der Vegt werkte met grote bekende namen als de zussen Gretha en Jenita Smit en de broertjes Michel en Ronald Mulder. “In het jaar dat Gretha een Olympische medaille won, heeft ze gezegd: ‘Als Wil er niet was geweest, had ik dit nooit bereikt’. Dat is toch wel mooi. Het mooiste voor de club is dat je echte talenten kunt afleveren bij het gewest. Maar ik wil iedereen op zijn of haar eigen niveau helpen. Zodat iedereen plezier heeft in sporten. We kunnen niet allemaal kampioen worden.”