De Stadskoerier

Zondag, 19 mei 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Voetbalclubs leggen vinger op de zere plek: 'Privatisering velden is verschuiving van kosten'

Voetbalclubs leggen vinger op de zere plek: 'Privatisering velden is verschuiving van kosten'
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)
ZWARTEWATERLAND - In tijden van crisis besloot de raad in de gemeente Zwartewaterland dat de sport ook een aandeel moest leveren in de bezuinigingen. Vervolgens kwam het voorstel om vanaf 1 januari 2017 138.000 euro te bezuinigen via de privatisering van de sportvelden. De drie clubs, Sportclub Genemuiden, Olympia '28 en DESZ kwamen al eerder tot de conclusie dat dit onmogelijk is. Donderdagavond werd tekst en uitleg gegeven op een professionele manier tijdens een raadsinformatiebijeenkomst en de boodschap kwam duidelijk over bij de aanwezige politici. Een besparing van 30.000 euro is de max. Een contributieverhoging is in het uiterste geval de enige optie, maar is dat wenselijk?

Eigenlijk zouden de clubs per 1 januari dit jaar het beheer en onderhoud van de velden voor hun rekening nemen. Dat is uitgesteld tot 1 juli 2017 op verzoek van de sportverenigingen. De drie verenigingen lieten echter begin januari in een brief aan het college weten dat de taakstelling redelijkerwijs niet kan worden uitgevoerd. Daarom werd uitstel aangevraagd. Volgens Sportclub Genemuiden, DESZ en Olympia ’28 kunnen de clubs maximaal 30.000 euro besparen op het onderhoud. De clubs concluderen dat tachtig procent van het onderhoud specialistisch werk is. “Dit werk kunnen we niet zelf uitvoeren en moeten we dus ook aanbesteden”, zo schreef coördinator Driek de Goede namens de drie clubs in de brief aan het college.

Donderdagavond was het woord van Alex Klein (Olympia '28). Namens de clubs hield hij een duidelijke presentatie. De boodschap was uiteraard hetzelfde."Tachtig procent van het onderhoud is specialistisch werk. Als je dat wel bij de clubs neerlegt, dan is het niets anders dan het verschuiven van de rekening. Is dat de bedoeling van privatisering? legde Klein de vinger op de zere plek. De verenigingen maakten duidelijk dat een bedrag van circa 30.000 euro de max is. Blijft over een bedrag van ruim 100.000 euro. Omdat de clubs nergens anders nog geld weg kunnen schrapen, is een contributieverhoging in het uiterste geval de enige optie. Een bedrag van zo'n 60 euro per spelend lid per jaar.

Een andere boodschap die in de raadzaal goed overkwam was de maatschappelijk waarde van de drie verenigingen. Klein bereikte de politici van Zwartewaterland met indrukwekkende cijfers. De drie clubs hebben samen 2350 leden, waarvan 1675 spelende leden. Daarvan vallen 1062 onder de categorie jeugd. "We hebben een direct bereik van tweeduizend huishoudens in Zwartewaterland. Het indirecte bereik, denk aan bijvoorbeeld opa's en oma's, is nog groter. Het totaal aantal uren van de spelende leden ligt op jaarbasis op 750.000 uur. In die tijd lopen ze niet op straat", aldus Klein, die vervolgens ook de nadruk legde op allerlei maatschappelijk voordelen van voetbal (opvoedkundig, gezond eten, positief coachen, opleidingen en betrokkenheid bij evenementen, zoals schoolvoetbal, Koningsspelen, sportdagen en kinderopvang). "We vervullen een belangrijke stevige rol in de gemeenschap", was de terechte conclusie van Klein, om daaraan toe te voegen. "Het is nu tijd om het bezuinigingsvoorstel deels ongedaan te maken."

John Smits (VVD) haakte hier gelijk op in. "De gemeente heeft nu een positief saldo. Het is tijd om te heroverwegen of we een bijstelling kunnen maken." Vervolgens stond de vraag centraal of het verhogen van de contributie past in het kader van het oorspronkelijke bezuinigingsvoorstel, waarna De Rova in het slot van de bijeenkomst de boventoon voerde. De verenigingen denken maximaal 30.000 euro te kunnen besparen door scherper in te kopen, maar wat heeft dat voor gevolgen voor de ROVA. Nu worden mensen, die op grote afstand staan van de arbeidsmarkt, door de ROVA ingezet voor onderhoudswerkzaamheden op en bij de velden in Zwartewaterland. De gemeente Zwartewaterland is een van de aandeelhouders van de ROVA. Wethouder Dick Visserman was duidelijk. "Deze mensen moeten hierbij betrokken blijven." De privatisering blijft dus een zaak met veel haken en ogen. De clubs kunnen over enkele maanden een tegenvoorstel van het college verwachten. "Bij de behandeling van de kadernota, in juni of juli, komen we hierop terug."