(door Gerard Meijeringh)
GENEMUIDEN –Het Zwartewaterlandtoernooi wordt dit jaar in de avonduren afgewerkt. Dat vertelde Wycher Naberman namens de organisatie woensdagavond tijdens het Sportcafé van Genemuiden Actueel in de Kaaihof. Andere gasten tijdens het Sportcafé waren Janine Flier-Breman, André Veenstra, Henk-Jan Last, Elma de Vries en Jan van Raalte.
Wycher Naberman kwam met het nieuws tijdens het altijd gezellige Sportcafé. Woensdagavond werd ook de loting voor het Zwartewaterlandtoernooi verricht. Voor de 15e editie heeft de organisatie een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo wordt dit jaar gespeeld in de avonduren. Tijdens de afgelopen edities werden er altijd in de ochtend (vaak 10.00 uur)begonnen. Dit jaar wordt er elke speeldag gevoetbald van 17.00 tot 22.00 uur. De organisatie werd steeds meer geconfronteerd met het feit dat er bij veel bedrijven eind december wordt gewerkt in de periode als het Zwartewaterlandtoernooi wordt afgewerkt. Dat leidde tot veel afzeggingen. Een andere wijziging is het toevoegen van een recreantenpoule. De organisatie kreeg van diverse deelnemers de vraag waar de ‘ouderwetse gezelligheid’ was gebleven. “Daarom hebben we een recreatief toernooi erbij gedaan. Zie het als een ‘ouwe lullentoernooi”, aldus Naberman. Het aantal deelnemende ploegen blijft met 24 gelijk. Daarvan spelen acht in de recreantenpoule.
Dit jaar vindt het zaalvoetbaltoernooi plaats op 27 en 28 december (voorronden) en 30 december (finaleavond). Wederom is het evenement gekoppeld aan een goed doel. Dit keer is dat Blokhuis, waar mensen met een verstandelijke en/of meervoudige handicap wonen. Het Blokhuis heeft geld nodig voor een nieuwe bus.
Janine Flier-Breman
De avond werd afgetrapt door Janine Flier Breman. Ze vertelde over de dressuursport. Het lid van de Zwartewaterruiters haalt veel voldoening uit het opleiden van paarden. Flier-Breman is amateur dressuurruiter. Het liefst zou ze op een nog hoger niveau acteren, maar door pech zat dat er (nog) niet in. Ze was al eens actief op het hoogste amateurniveau. Een blessure gooide echter roet in het eten. Haar paard bleef actrose te hebben en dat maakte het dier ongeschikt om op een hoog niveau te presteren. “Toen kon ik weer helemaal overnieuw beginnen.”
André Feenstra
André Feenstra vertelde over een omslag in zijn leven. Zes jaar geleden werd bij hem diabetes geconstateerd. Vervolgens trof hij in het ziekenhuis het boek ‘Sportief met diabetes’. Zo kwam hij op het sportieve spoor. Hij ging wandelen en zocht vervolgens de uitdaging in grote duursportevenementen. Zo volbracht hij een vijfdaagse trektocht door Zweden. De inspanningen bleken een gunstig effect te hebben op zijn suikerwaarden. De volgende grote uitdaging vindt plaats in 2018. Dan staat hij aan de start van de langste langlaufmarathon in Zweden. Daar dient hij 90 kilometer in 12 uur af te leggen. Feenstra komt in actie namens de Bas van de Goor Foundation.
Schaatsen
Na de pauze was er ruim baan voor de schaatssport. Henk Jan Last vertelde waarom zijn bedrijf Gelasta sponsor is geworden van een schaatsteam. Het was niet de bedoeling van Last, maar tijdens de trip van de Ondernemerskring Genemuiden, waarbij vele ondernemers de Stelvio wisten te bedwingen voor het goede doel, kreeg hij de vraag voorgelegd om sponsor te worden van een schaatsploeg . De ondernemer uit Genemuiden besloot er uiteindelijk voor te gaan. “Ik heb iets met schaatsen. Het is een pure-, gezellige- en echte familiesport. En wij associëren ons als familiebedrijf.
Daarna was de beurt aan topschaatsster Elma de Vries van het Palet Schaatsteam. Ze vertelde onder andere over een enorme dip die ze moest zien te overwinnen in haar loopbaan. “Je hebt rust en ontspanning nodig om je slagen te maken, maar het ging niet meer. Ik schaatste als het ware achteruit en zat in een negatieve spiraal. Ik kon niemand meer bijhouden. Dat was enorm moeilijk. Het heeft anderhalf tot twee jaar geduurd voordat mijn lichaam weer goed reageerde op trainingsarbeid.” De Vries deed in 2010 mee aan de Olympische Spelen op de 5000 meter. Op deze afstand eindigde ze als elfde. “Het was een fantastische ervaring, maar sportief niet zo.” Vier jaar geleden wilde De Vries nog stoppen toen het niet lekker ging, maar nu zit ze lekker in haar vel. Haar persoonlijke ambitie is het NK op natuurijs winnen. “Die wedstrijd heb ik nog nooit gewonnen. Dat staat heel hoog op mijn verlanglijstje.”
Jan van Raalte
Het laatste woord bij het Sportcafé was aan trainer Jan van Raalte van Sportclub Genemuiden. In Genemuiden was dit jaar veel ophef over het vertrek van eigen jeugd naar andere verenigingen. “Er is geroepen dat eigen jongens wegliepen bij Sportclub Genemuiden, maar ik heb dat anders beleefd.” Volgens Van Raalte draait het erom hoeveel jonge spelers willen investeren om het eerste elftal te halen. “Als je dan een speler hoort die studeert in Groningen. ‘Voor drie keer trainen in de week moet ik op en neer. Wil ik dat nog wel’? Als ik zo iemand moet duwen richting het eerste elftal? Dat gaat hem niet worden. Daarnaast zijn er ook jongens die zelf bewust een keuze hebben gemaakt om weg te gaan. Door veel speelminuten in de eerste klasse te maken, hopen ze later misschien weer terug te keren in Genemuiden. Dat vind ik een andere gezonde ambitie.”
De smalle selectie van Sportclub Genemuiden kwam ook nog aan de orde. De club was al rond met een verdediger, maar die zag er op het allerlaatste moment toch vanaf. Tot groot ongenoegen van Van Raalte. “Zulke jongens wil ik er niet bij hebben. Een woord is een woord.” Van Raalte voelt zich prima bij Sportclub Genemuiden. Eerder liet hij al weten dat hij wanneer hij bij een club instapt niet de intentie heeft om voor een jaar te gaan. Hij wil iets opbouwen in meerdere jaren. Dat wil hij nog steeds bij Sportclub Genemuiden. Als ook de club verder wil met Jan van Raalte lijkt niets een contractverlenging in de weg te staan.