ZWARTSLUIS - Precies een maand is Evelien Kuilder nu actief als nieuwe beheerder van de Sluuspoort. “Ik vind het heel leuk. Het is veelomvattend, kwam ik achter”, vertelt ze met een lach. Momenteel investeert de in Zwartsluis woonachtige Kuilder veel tijd in het (beter) leren kennen van de ruim honderd vrijwilligers en de organisatiestructuur. Als stip aan de horizon heeft ze dat nog meer mensen - en vooral jongeren - de Sluuspoort weten te vinden.
Kuilder is de opvolgster van Eefje Bols, die wegens gezondheidsproblemen afscheid moest nemen van de Sluuspoort. Bols was lange tijd de spin in het web en een echte duizendpoot. ‘Big shoes to fill’ dus, zoals de Engelsen dat zeggen. “Ik kan geen tweede Eefje zijn”, vertelt Kuilder. “Zij heeft hier jarenlang gewerkt, ik val er nu patsboem in. Hoewel sommige van onze karaktereigenschappen wel overeenkomen. Zij deed heel veel binnen de Sluuspoort, die neiging heb ik ook wel. Ik vind eigenlijk alles ook wel interessant. Maar ik zal ook dingen uit handen moeten geven en moeten delegeren. Ik heb het geluk dat onze vrijwilligers veel willen helpen, dat scheelt een stuk.”
Veel van hen kende Kuilder al, aangezien zij ook zelf als vrijwilliger bij de Sluuspoort actief is geweest. Zo zat ze in drie werkgroepen en was ze docent bij schildercursussen. Een smoelenboek en ontmoeting moeten ervoor zorgen dat ze straks alle vrijwilligers en hun werkzaamheden kent. En dan zijn er ook nog de vele werkgroepen en instanties die onderdeel uitmaken van de Sluuspoort, zoals Museum Schoonewelle, stichting Fortresse, de Historische Vereniging Zwartsluis en de bibliotheek.
Nieuw publiek
De nieuwe beheerder wil vooral voortzetten wat al goed loopt, zoals lezingen, educatie aan scholen, rondleidingen en exposities. “Bijvoorbeeld een expositie die 24 november begint. Die is best bijzonder, want zo’n twaalf leden van de Schoonewelle-familie gaan exposeren. Een expositie voor elk wat wils: schilderijen, maar ook beelden en andere kunst.”
Maar Kuilder hoopt in de toekomst ook een nieuw publiek aan te kunnen boren. “Het kan nog wel groeien, het aantal bezoekers kan omhoog”, verwacht ze. “Mensen weten nog niet altijd wat hier te doen is. Ook wil ik me meer op jongeren richten, met lezingen en bijvoorbeeld een interactieve expositie met computers en dat zij daar dingen op kunnen laten zien.”
AIO-punt
Een nieuwe ontwikkeling voor de Sluuspoort is verder de komst van een zogeheten Advies-, Informatie- en Ontmoetingspunt (AIO-punt). ‘Samen Zwartewaterland’ ging begin dit jaar van start met de opening van een AIO-punt in Bibliotheek Hasselt. Een jaar later krijgt Zwartsluis er ook één. Daarmee kunnen Sluzigers terugvallen op een platform van verschillende zorgorganisaties die samen met de gemeente willen bereiken dat inwoners ‘meer welbevinden ervaren en minder zorg nodig hebben’.
“Het idee is dat mensen twee dagdelen in de week bij mij of een jongerenwerker terecht kunnen met hun vragen in de breedste zin van het woord”, legt Kuilder uit. “Bijvoorbeeld een losliggende stoeptegel, overlast van geluid of een partner met dementie. Wij hebben hier een sociale kaart met contactgegevens, waarmee we de juiste instantie kunnen bellen.”
Zo wordt de Sluuspoort nog meer het culturele hart van Zwartsluis, is de wens van Kuilder. “Helemaal in deze tijd waarin er veel op mensen afkomt. De Sluuspoort is een echte ontmoetingsplek, waar je over dingen kan praten onder het genot van een kop koffie.”