(door Bas Wilberink)
HASSELT - Het WG van de Hulst Festival gaat dit jaar niet door. Op 21 december zou de achtste editie van het culturele evenement plaatsvinden in Hasselt. Maar de organisatie heeft de begroting niet rond kunnen krijgen voor een ‘festivalwaardig programma’. Zij zet haar pijlen nu volledig op 2019.
In december 2016 werd het WG van de Hulst Festival voor het laatst georganiseerd door Stichting met Man en Muis. Een zelfstandige, maar onder de SCAB opererende nieuwe werkgroep nam het stokje over. Zij koos 21 december 2018 als datum voor een nieuwe editie. Het plan was om het evenement met een beoogde begroting van 20.000 euro voort te zetten in de bestaande vorm, zij het met enkele nieuwe elementen. Maar ook een kleinschaliger variant, afhankelijk van de hoeveelheid subsidie die binnen gehaald zou worden, behoorde tot de mogelijkheden.
De werkgroep mist momenteel echter nog ‘een aanzienlijk deel’ van die 20.000 euro. “We zijn druk bezig geweest met gelden binnen halen”, vertelt Astrid Mensink van de organisatie. “Dat is ook gelukt. Alleen is het op dit moment nog te weinig om een festivalwaardig programma neer te kunnen zetten.”
Dat komt voornamelijk, zo legt medeorganisator Berry Galgenbeld uit, doordat het even duurde voordat het WG van de Hulst Festival na de organisatiewissel opnieuw ergens kon worden ondergebracht. “Eind vorig jaar hadden we al een grote subsidie op het oog, die op het allerlaatste moment niet doorging. Dat was best een aderlating. Dat kwam doordat we van plek wisselden, van het TIP naar de SCAB.” Mensink vult aan: “In die tussenperiode waren we geen rechtspersoon, waardoor je geen subsidie kan aanvragen. En in het voorjaar waren bepaalde deadlines voor subsidies al verstreken.”
Ook de kleinschaliger variant is van de baan. “Het zou wel mogelijk zijn geweest”, aldus Galgenbeld. “Maar in overleg met SCAB hebben we gezegd: we moeten een festival neerzetten dat WG van de Hulst-waardig is.”
De organisatie wil nu de tijd optimaal benutten om een editie in 2019 mogelijk te maken. “Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we het opgehaalde bedrag meenemen naar volgend jaar”, vertelt Mensink. “Er worden weer subsidieregelingen opengesteld, waar we vol mee bezig zijn. Daarom komt er nu ook geen afgeslankte vorm van het festival, omdat we alle energie willen steken in het aanschrijven van die subsidies. Zodat we hopelijk vóór de zomer van 2019 al kunnen zeggen: we hebben een ‘go’, we kunnen door.”
Daarbij wil de organisatie de ‘succesfactoren’ van voorgaande edities voortzetten. “Kijk naar de huiskamervertellingen in de oude grachtenpanden. WG van de Hulst blijft ook hét boegbeeld, als één van de eerste kinderboekenschrijvers van ons land. Maar we zien dat tegelijk als startpunt van een reis door de tijd van het kinderboek, om ook de jongere lezers wat te kunnen bieden.”
Verder behoort meer straattheater tot de wensen. “Bij de verhalenvertellers in de huiskamers kunnen geen grote groepen aanwezig zijn”, vertelt Mensink. “Heb je daar geen kaartje voor, moet je wél het festival kunnen beleven.” Galgenbeld: “Veel vertellingen vielen vorig jaar ook tegelijk, waardoor er grote gaten op straat vielen. We willen de mensen nu vooral meer op straat houden.”
Daarnaast gaat de organisatie meer aandacht besteden aan het decor. “Het oude stadscentrum van Hasselt meer laten spreken, zodat mensen ook weten waar ze zijn”, zo omschrijft Mensink het. “De ervaring leert dat het festival veel mensen van buiten trekt. Dus hoe mooi is het dan als je de geschiedenis van Hasselt laat spreken.”