GENEMUIDEN - Gert-Jan Westhoff houdt zaterdag 21 september een nieuwe stadswandeling in Genemuiden langs 19e-eeuwse hand gesmede hekwerken en de oude stadsgevangenis.
'Zeg, dit lijkt ook wel zo'n oud hek', appte een attente plaatsgenoot Westhoff na de stadswandeling in augustus. "Het fotootje erbij toont inderdaad een historisch hek waar we de vorige wandeling niet bij stil hebben gestaan. Genemuiden blijkt nog rijker aan historisch straatmeubilair dan ik dacht. Zo leren we na veertien jaar gidsen tijdens culturele evenementen of (op verzoek) bij activiteiten als personeelsuitjes en familiereünies nog regelmatig een stukje bij. Wilt u ook weten waar die 19e-eeuwse handgesmede hekwerken staan, loop dan zaterdag 21 september mee."
Onder leiding van Westhoff is er dan opnieuw een stadswandeling door hartje Genemuiden, waarbij ook de oude stadsgevangenis wordt bezocht. Ook worden deelnemers meegenomen naar het oude hekwerk dat in 1885 rond de toen herbouwde Hervormde kerk werd geplaatst. Delen van dat 134 jaar oude smeedijzeren hek blijken nog gewoon in een achtertuin in oud-Genemuiden aanwezig te zijn.
De wandeling begint om 14.00 uur onder de toren van de Hervormde kerk in het centrum en de kosten zijn 5 euro. Tijdens de circa anderhalf uur durende stadswandeling, met inbegrip van een korte koffiepauze in ’t Olde Staduus, krijgen deelnemers veel te horen over de historie van het tapijtstadje Genemuiden. "Ooit wel eens gehoord van architectuurstijlen als Neo-classisisme, Amsterdamse School, Delftse School? Onderweg komen we er langs. Dat de Zuiderzee eeuwen lang het wel en wee van het stadje beïnvloedde, dringt zich op in aangespoelde zeedieren, zoutwaterbiezen voor de vloerbedekking huisnijverheid en overstromingen die grote verwoestingen aanrichtten."
De zwerftocht door het hart van Genemuiden geeft ook een terugblik op de geschiedenis van de Kerk. Deelnemers zien de kloostermoppen waarmee metselaars in 1274 het fundament legden voor het eerste kerkgebouw. "En we staan stil bij de contouren van aangetroffen fundamenten van het 16e-eeuwse Blokhuis."