De Stadskoerier

Zondag, 12 mei 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

‘Belgisch’ kunstgras bij DESZ en Olympia ’28

‘Belgisch’ kunstgras bij DESZ en Olympia ’28
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

ZWARTEWATERLAND - Nadat vorig jaar Sportclub Genemuiden de beschikking kreeg over een nieuw kunstgrasveld, zijn straks DESZ en Olympia ’28 aan de beurt. Vanaf 29 juli starten de werkzaamheden. Vanaf 7 augustus hebben ook DESZ en Olympia de beschikking over nieuw kunstgras. Het project wordt hoogstwaarschijnlijk uitgevoerd door Domo Sports Grass uit België.

Bij DESZ verloopt de vervanging van het kunstgras volgens plan. Tien jaar geleden kreeg de club de beschikking over twee kunstgrasvelden (hoofdveld en trainingsveld). DESZ-bestuurslid Atze ten Klooster kijkt naar het hoofdveld. “Of het versleten is? Wat is versleten. De gemeente zegt: ‘De tien jaar zijn om. Dan moet je de matten vervangen volgens de regels’. De gemeente betaalt en bepaalt.”

Het is een publiek geheim dat het kunstgras bij DESZ nog wel een seizoen langer mee had gekund.

Tien jaar geleden koos DESZ voor een kwalitatief hoogwaardige mat, V-slide kunstgras. “Dit kunstgras komt uit het bovenste segment. Het gras heeft een speciale V-vorm. Het gras staat rechtop, zodat spelers goed onder de bal kunnen komen. Het is een van onze betere en nieuwste matten”, vertelde salesmanager Peter Schijf van Greenfields bij de opening van het nieuwe kunstgrasveld op het hoofdveld op 11 september 2010. Ook op het trainingsveld kwam er kunstgras, voorzien met een V-vorm, maar wel van een iets mindere kwaliteit.

De lofzang van Schijf bleek geen fabel. Spelers waren zeer tevreden. “Over dit kunstgras hebben we nooit een negatieve wanklank gehoord. We wilden dezelfde mat, maar die is er niet meer. We krijgen kunstgras van een gelijkwaardige kwaliteit. Dat is ons beloofd. Dat geldt ook voor het trainingsveld”, aldus Ten Klooster. Hij ziet de aanleg van het kunstgras als een ideale gelegenheid om het betonpad rondom het hoofdveld te verbeteren en iets aan de wateroverlast te doen. Daarnaast worden de ballenvangers van het trainingsveld vervangen.

Olympia ‘28

Dan gaan we naar Olympia ‘28. De club heeft één kunstgrasveld. Eigenlijk stond de vervanging van het veld gepland voor 2021, maar door meerdere velden in een keer aan te laten leggen, hoopte de gemeente goedkoper uit te zijn. In Hasselt is nieuw kunstgras geen overbodige luxe. “Onze mat wordt heel intensief gebruikt en kwam niet meer door de keuring”, aldus bestuurslid Marco Reuvekamp.

Ook Olympia heeft aangegeven dat het niet wil inleveren op kwaliteit. “We willen een goede mat terug. Dat is meegenomen in het plan van aanpak”, aldus Reuvekamp, die aangeeft dat Olympia ook nog kunstgras heeft op een klein bijveld voor de kleintjes. “Ook dat veld wordt meegenomen.”

Het project bij DESZ en Olympia ’28 wordt waarschijnlijk uitgevoerd door Domo Sports Grass. De gemeente heeft de voorlopige gunning verzonden naar het Belgische bedrijf. Als er geen bezwaren binnenkomen wordt Domo Sports definitief de uitvoerende partij.