De Stadskoerier

Zondag, 28 april 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Coronamaatregelen koude douche voor voetbalclubs Zwartewaterland

Coronamaatregelen koude douche voor voetbalclubs Zwartewaterland
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTEWATERLAND - De komende drie weken geen publiek meer bij alle sportwedstrijden en de kantines gaan in het slot. Wederom wordt de sportwereld getroffen door strenge coronamaatregelen.

Bestuurslid Raymond van Dijk van Sportclub Genemuiden vindt het 'erg jammer' dat het zover heeft moeten komen. “We waren op de goede weg, maar de goeden moeten onder de kwaden lijden. Mensen kunnen in dit land niet omgaan met de geboden vrijheden. Dan moet je een signaal afgeven, want het aantal besmettingen loopt zo hard op. Vanuit het gezondheidsperspectief gezien begrijpelijk, maar sportief gezien een teleurstelling, gezien de energie en de investeringen die we erin hebben gestoken.”

Sportpark De Wetering gaat dus de komende drie weken op slot voor publiek. “Maar begeleiders van bezoekende teams mogen wel op het sportpark komen. Chauffeurs hoeven niet in de auto te wachten, maar mogen gewoon de wedstrijd bekijken. Dat is landelijk zo afgesproken", aldus Van Dijk.

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen heeft Sportclub Genemuiden de algemene ledenvergadering, die stond gepland voor vrijdag 9 oktober, uitgesteld. Volgens de nieuwe regels mogen er nog maximaal dertig personen binnen zitten bij samenkomsten.

Olympia-voorzitter Martien Wursten omschrijft de maatregelen als ‘ontzettend jammer.’ Zaterdag beleefde hij als voorzitter een ‘prachtige' dag met de heropening van de tribune en de geslaagde sponsormiddag. “Dat pakken ze ons in ieder geval niet meer af.” De aankondiging van de coronamaatregelen kwam voor Wursten als een verrassing. “Dit had ik niet zien aankomen. We mogen wel blijven voetballen, maar zonder publiek. En als het nodig is, moet je mensen wegsturen.” Financieel is het wederom een tegenslag voor de sportverenigingen. “Je krijgt niks binnen. Maar daar heeft heel Nederland last van. Daar zal een oplossing voor moeten komen. We kunnen hier niets aan veranderen. En de tent dichtgooien is uiteraard geen optie. Er zijn ergere dingen, maar voor de vereniging is dit niet best.”

"Dit is een donderslag bij heldere hemel,als je bedenkt dat het voetbalpubliek zich goed heeft gedragen", zegt DESZ-voorzitter Barend Vinke. "Maar natuurlijk is er wel sprake van een explosie van het aantal besmettingen. Dan zullen je dingen terug moeten draaien, anders wordt het hoe langer hoe erger. Het is een ongrijpbaar gebeuren.”

Ook Vinke wijst op de financiĆ«le consequenties. “Dit is vervelend voor de clubkas. Bij het vaststellen van de begroting was de vraag waar we vanuit moesten gaan. Dat is nu wel duidelijk. De inkomsten gaan nog verder dalen. Maar we zijn heel blij met de trouwe sponsoren. En met de leden. We hebben in deze coronatijd geen enkele opzegging gehad en niemand heeft de contributie opgeschort. De leden van DESZ zijn solidair in deze donkere tijd.”