ZWARTEWATERLAND - Het coronavirus legt de sport compleet lam. Tot en met 6 april zijn sportcomplexen gesloten en kunnen wedstrijden, trainingen en lessen geen doorgang vinden. Dat betekent dat het de komende weken stil zal zijn op de sportterreinen in de gemeente Zwartewaterland. De grote vraag is wanneer er weer gesport kan worden en of de competities nog wel kunnen worden uitgespeeld.
Met name bij het voetbal lijkt dit zeer ingewikkeld te gaan worden. Sportclub Genemuiden, DESZ en Olympia ’28 moeten nog negen wedstrijden spelen. In het meest gunstige scenario kunnen sporters vanaf 7 april weer aan de bak. Het is echter niet realistisch dat voetballers direct op zaterdag 1 april wedstrijden gaan spelen. “Je hebt wel een paar weken nodig om ritme op te toen. Iedereen wil, maar als je realistisch kijkt wat er gaande is, dan is het
naïef om te denken dat we straks op een normale manier kunnen doorgaan”, zegt Olympia-trainer Jarrisch Keizer. “De komende weken komen de spelers niet aan voetballen toe. Het ritme gaat weg. Je moet realistisch zijn. Ik denk dat je niet eerder dan zaterdag 25 april kunt beginnen”, is de mening van DESZ-trainer Pim Kaagman.
De voetballers van Sportclub Genemuiden, DESZ en Olympia ’28 hebben persoonlijke trainingsprogramma’s waarmee ze thuis aan de slag kunnen. Maar uiteraard is dat heel wat anders dan gezamenlijk trainen op een voetbalveld. Het ontbeert de spelers straks aan wedstrijdritme. Na een wekenlange pauze direct wedstrijden inplannen is vragen om problemen. Een soort van voorbereiding is dus eigenlijk bittere noodzaak. Wanneer de herstart van de competities in het meest ideale scenario op zaterdag 25 april van start gaat, dan moeten er vijf speelronden worden ingehaald. Dat lijkt al een behoorlijke klus. Worden de maatregelen verlengd en kunnen voetballers later dan 7 april de velden weer op, dan wordt het voltooien van de competitie schier onmogelijk. Het verkorten van de nacompetitie of zelfs schrappen dit jaarlijkse toetje kan in dat geval misschien soelaas bieden.
De toespraak van premier Mark Rutte afgelopen maandagavond geeft echter weinig reden tot optimisme en leidt je in gedachten naar een doemscenario in het amateurvoetbal. Een hoofdstuk waarin de competities dit seizoen niet worden uitgespeeld. Wat moet er dan gebeuren? “Ik verwacht niet dat de competities zo weer op gang zijn. Dit gaat nog wel even duren. Dan moet je keuzes maken. Maar ik sta achter elk besluit. Het belangrijkste is de gezondheid van de spelers”, aldus trainer René van der Weij. Een van de scenario’s is de competities afsluiten met de huidige tussenstanden als eindstanden. “Dan is Staphorst kampioen. Dat verdienen ze. Zij staan nu bovenaan. In het geval van de degradanten is het moeilijker. Dan zijn lastige keuzes. Wellicht moet je alleen de kampioenen benoemen. Maar misschien moet je wel alles wegstrepen. Dat is misschien wel het eerlijkst, maar als sportman speel je wel ergens voor”, aldus Van der Weij.
Hij beschrijft in zijn laatste woorden het tweede scenario. De huidige competitie nietig verklaren. In dat geval is er geen sprake van promotie en degradatie. Dan is er in een jaar niets veranderd en kun je volgend seizoen weer van vooraf aan beginnen. “Dan is het wel heel vervelend als je nu bovenaan staat. Denk aan Liverpool of aan Staphorst”, aldus de trainer van Sportclub Genemuiden. Kaagman vindt het wegstrepen van de huidige competitie het meest eerlijke scenario. “Maar beide scenario’s hebben voors en tegens. Wat je beslist, het is nooit goed. Je dupeert altijd iemand. Je kunt nooit een eerlijk besluit nemen”, aldus Kaagman.