ZWARTEWATERLAND - Met de start van de nieuwe competities liggen er volop sportieve uitdagingen voor Sportclub Genemuiden, DESZ en Olympia ’28, maar achter de schermen worden de besturen van de drie voetbalverenigingen danig op de proef gesteld. Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich op het sportpark houdt aan de coronamaatregelen en hoe manage je de verschillende publieksstromen? En wat als het straks kouder wordt?
Gek worden ze ervan. De bestuursleden van de voetbalverenigingen. Het voelt alsof ze voortdurend achter de feiten aanlopen. Inmiddels lopen de kosten steeds verder op en blijven de inkomsten ver achter.
Sportclub Genemuiden
Sportclub Genemuiden heeft ervoor gekozen om fors te investeren. Zo’n twee weken geleden werd een grote tent geplaatst met kunststof wanden. “Deze hebben we gehuurd van onze sponsor Spijkerman Evenementenverhuur. Zo kunnen we elkaar helpen in deze moeilijke tijd”, aldus bestuurslid Raymond van Dijk (sponsorzaken, communicatie en PR) van Sportclub Genemuiden.
Door het plaatsen van de tent kan Sportclub Genemuiden straks tweehonderd volwassenen kwijt. Honderd in de kantine en honderd in de tent. Inmiddels wordt er ook gewerkt aan een verwarmingsplan. “Via heaters wordt de tent warm gestookt. Infraroodwarmte zorgt vervolgens voor een constante behaaglijke temperatuur”, legt Van Dijk uit. Op deze manier hoopt Sportclub Genemuiden de winter door te komen. Wel zit hier een fors prijskaartje aan. “Deze tent kan windkracht tien aan. Dat wilden we ook. Maar het kost wel wat. We huren deze tent tot het einde van het seizoen. Dat kost ons zo’n 25.000 euro. De kosten lopen hoog op, maar we willen onze leden faciliteren. Dat proberen we hiermee te bereiken. Dit is een goede zet in de juiste richting”, aldus Van Dijk.
DESZ
DESZ doet het voorlopig met partytenten. “We hebben er drie van vier bij acht. Twee tenten met picknicktafels. Die bieden plaats voor twee keer twaalf personen. In de andere tent staan biertafels. Daarin kunnen we twintig personen kwijt”, vertelt Atze ten Klooster, DESZ-bestuurder met accommodatiebeheer in de portefeuille.
Hij vreest de koude maanden. “Nu lukt het nog wel, maar over één of twee maanden krijg je problemen. Wat het alternatief is als het straks te koud wordt? Een grote tent met schotten erin. Maar daar zit wel een prijskaartje aan. Wellicht kunnen we heaters plaatsen in de tenten. Misschien is dat een oplossing.” Volgens Ten Klooster moet er wel wat gebeuren. “Als iedereen alleen maar in de kantine kan zitten, kun je maar 75 man kwijt en moet je de rest weigeren. Dan wordt het een groot probleem.”
Olympia ‘28
Ook Olympia ‘28 heeft partytenten neergezet om zoveel mogelijk mensen coronaproof een zitplek te kunnen geven. Momenteel staan er twee tenten. “Daar komen nog twee bij. Alles bij elkaar kunnen we straks 110 mensen bergen. Zo lang het weer zo blijft, kunnen we het handelen”, aldus Olympia-bestuurslid Jan-Sijmon van den Berg (gebouwen en kantine). Dat wordt anders als het kouder gaat worden. “Er zitten grote problemen aan te komen. Dan begint het hele spektakel. Wat kan je doen? Het plaatsen van terrasverwarmers is een optie, maar dat kost weer extra geld en je zit ook met de ventilatie. Je valt van het ene in het andere probleem en je praat over serieuze uitgaven. Ik denk dat we wel al een duizend of drie hebben uitgegeven.”
Van den Berg vindt dat sportverenigingen aan hun lot worden overgelaten. “Ze denken dat de problemen vanzelf worden opgelost. Corona tot de parkeerplaats, maar als vereniging ben je wel verantwoordelijk. Als het publiek zich niet gedraagt, worden wij ervan beticht. En hoe doe je het als je er op een zaterdagmiddag veel thuiswedstrijden staan ingepland, maar niet genoeg plaatsen kunt aanbieden? Wie ga je dan de toegang weigeren? Het blijft een heel moeilijk verhaal.”