De Stadskoerier

Vrijdag, 17 mei 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Sportieve uitdaging in coronatijd

Sportieve uitdaging in coronatijd
Foto: Gerrit Slurink
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT - De coronacrisis maakt mensen creatief. Zo ook in Hasselt bij Trainingsgroep Het Zwartewater. Het organiseren van hardloopwedstrijden is niet toegestaan, maar met de introductie van Hasselts Halve biedt de vereniging een prima alternatief voor individuele hardlopers. En een succesvolle. “We zitten al tegen de honderd aanmeldingen aan”, aldus Jacco Pleijsier van Trainingsgroep Het Zwartewater.

De coronacrisis is een vervelende tijd voor sportclubs. Sportwedstrijden zijn niet toegestaan. En dat betekent dat veel hardloopwedstrijden zijn geschrapt. Er ging ook een streep door de derde editie van de Koningsloop in Hasselt. “Hartstikke jammer. Je ziet dat wedstrijden niet door kunnen gaan. De uitdagingen voor lopers vallen weg. Mensen zitten thuis en kunnen niet naar de fitness en gaan fietsen of beginnen met hardlopen. We willen voor beide groepen iets geschikts aanbieden”, aldus Pleijsier.

Trainingsgroep Het Zwartewater kwam tot vier routes in Hasselt en omgeving, ook geschikt voor beginnende lopers. Gezamenlijk goed voor een afstand van 21,1 kilometer. Daarom bedacht de organisatie de naam Hasselts Halve. Laagdrempeligheid staat voorop. “Er wordt geen ranglijst opgemaakt. Iedereen kan zich opgeven. Dat kan tot 30 mei. Je kunt de routes apart lopen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om de halve marathon-afstand in een keer te lopen. Wel is het zo dat de startpunten niet met elkaar zijn verbonden”, aldus Pleijsier.

Burgemeester Bilder gaf op zaterdag 16 mei het startschot. Inmiddels zijn de eerste twee routes via www.hasseltshalve.nl beschikbaar gesteld. De komende weken volgen de resterende twee routes. Hardlopers hebben tot en met 13 juni de tijd om de routes te lopen. Uiterlijk 13 juni moeten de printscreens van de gelopen routes ingestuurd zijn. Elke deelnemer die de 21,1 kilometer heeft volbracht, ontvangt een medaille.

Met Hasselts Halve wil Trainingsgroep het Zwartewater lopers motiveren. Inmiddels kan worden gesproken een geslaagd initiatief. “We mikten op vijftig deelnemers. Dat was al leuk geweest”, zegt Jacco Pleijsier van Trainingsgroep het Zwartewater. “Nu zitten we al bijna op honderd deelnemers. En de animo stijgt nog steeds. Het is een feest om dit te organiseren. Iedere deelnemer ontvangt een medaille. Die wordt, coronaproof, netjes bezorgd.”

Inmiddels zijn de eerste twee routes beschikbaar gesteld via www.hasseltshalve.nl. De Koningslooproute (5,1 kilometer) en de route Sluizerdijk (4,9 kilometer). Vanaf 30 mei volgt de route Industrieterrein (4,3 kilometer) en vanaf 6 juni de route Veldschuur (6,8 kilometer). Het is de bedoeling dat deelnemers altijd 1,5 meter afstand van elkaar houden tijdens het lopen.

Aanmelden kan via www.hasseltshalve.nl. Deelname is gratis. Deelnemers kunnen een bedrag doneren aan trainingsgroep het Zwartewater via NL 78 RABO 0325 6504 46 t.n.v. IJsclub het Zwartewater.