De Stadskoerier

Maandag, 29 april 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Tien jaar terug in de tijd: Niels Tol piekt op NK Sjoelen

Tien jaar terug in de tijd: Niels Tol piekt op NK Sjoelen
Foto: Bart van Vliet
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS - Tijdens de coronacrisis liggen alle sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug te kijken in de tijd. De Stadskoerier doet mee en bladert terug. In deel 3 van ‘Tien jaar terug in de tijd’ gaan we terug naar het NK Sjoelen in Barneveld. Namens De Vrolijke Schoevers deed Niels Tol uit Zwartsluis mee en sleepte een medaille in de wacht bij de jeugd. “Het was voor mij het sportieve hoogtepunt”, aldus Tol.

Net onder het hart van de achterpagina van De Stadskoerier op woensdag 21 april 2010 staat een klein berichtje. ‘Niels Tol derde op NK Sjoelen’ luidt de kop. Het is 2010. De bloeitijd van De Vrolijke Schoevers. De sjoelvereniging had in die tijd zelfs een eigen jeugdafdeling van een kleine twintig jonge sjoelers. Een van de jeugdleden was Niels Tol. Ook zijn broer Simon was lid. “Wie de beste was? Er was wel wat rivaliteit tussen mij en m’n broer”, lacht Niels Tol, die tegenwoordig woonachtig is in Zwolle en eventjes thuis is bij zijn ouders in Zwartsluis.

Spreekbeurt

Niels Tol raakte via overbuurvrouw Greet Westerop in contact met de sjoelvereniging. Westerop was destijds zeer actief als voorzitter van De Vrolijke Schoevers en stond ook aan de basis van de succesvolle jeugdafdeling van de sjoelvereniging. Tol raakte besmet met het sjoelvirus en stak anderen aan. Op de basisschool hield hij een spreekbeurt. “Vervolgens gingen we met de halve klas als uitje sjoelen.” De jeugdafdeling ontpopte zich tot een vriendenkring bij de sjoelvereniging uit Zwartsluis. “Het was leuk om elkaar daar te zien en het was altijd gezellig. En het wedstrijdelement bij het sjoelen sprak me aan”, aldus Tol.

Pieken op juiste moment

Op de sjoelavonden bij De Vrolijke Schoevers kwam eerst de jeugd in actie. Daarna mochten de ouderen hun kunsten vertonen. De jeugdleden en de ouderen gingen wel gezamenlijk naar het jaarlijkse NK. Dat gebeurde ook op 17 april 2010. Het werd het sportieve hoogtepunt voor Tol. “Ik was echt niet de beste sjoeler en eindigde nooit in de top vijf. Ineens werd ik derde op een NK. Daar was ik heel erg blij mee. Ik piekte op het juiste moment”, aldus Tol, die zich later ook nog een keer liet kronen tot regionaal kampioen.

VVD

Niet lang nadat hij de basisschool had verlaten, stopte Tol met sjoelen. “Ik had er geen zin meer in. Het werd tijd voor wat anders.” Tegenwoordig studeert hij bestuurskunde in Utrecht en is hij fractiemedewerker van de VVD in Zwolle. “Ik hou notulen bij, werk de mail bij en maak agenda’s. Ik doe dit nu een klein jaartje en zie het als kijkje in de keuken. Nee, ik ambieer niet een politieke carrière. Misschien over vijf jaar.”

Bekers

Hij kijkt met genoegen terug op zijn tijd bij De Vrolijke Schoevers. “Ik heb heel wat gewonnen. In de schuur staat nog een doos met allemaal bekers. Vroeger vond ik prijzen heel leuk. Toen stonden de bekers op de kast. Het was een mooie tijd. Een beetje competitie en altijd heel gezellig. Ik kijk er met veel plezier op terug.”