De Stadskoerier

Donderdag, 16 mei 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Tien jaar terug in de tijd: Promotie van sterke gezelligheidsschakers

Tien jaar terug in de tijd: Promotie van sterke gezelligheidsschakers
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS - Tijdens de coronacrisis liggen alle sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug te kijken in de tijd. De Stadskoerier doet mee en bladert terug. In deel 4 van ‘Tien jaar terug in de tijd’ staat Schaakvereniging Het Zwartewater centraal. Bij de club uit Zwartsluis staat gezelligheid voorop. Dit werd in 2010 gekoppeld aan resultaat. Op 21 april 2010 stelde het eerste team van SV Het Zwartewater promotie veilig naar de derde klasse van de oostelijke schaakbond. “We wilden gewoon lekker schaken. Het was leuk dat we promoveerden, maar daar waren we niet op uit”, aldus Wim Jurgens.

Wim Jurgens is al jarenlang verbonden aan SV Het Zwartewater. Hij is al ruim vijftien jaar penningmeester van de schaakvereniging en zit in het eerste team dat schaakt in de competitie van de oostelijke schaakbond. Dat was tien jaar geleden ook het geval. Samen met Nico van Mourik, Teun Troost, Klaas-Jan van der Vinne, Jan Wiers en Harm de Jong kwam hij met het eerste team uit in de vierde klasse.

Teun Troost

Via Teun Troost kwam hij bij SV Het Zwartewater terecht. “Hij was een goede kennis van m’n schoonmoeder. ‘Wim kan schaken. Dan is het leuk als hij bij ons komt’, zei Teun. Van het een kwam het ander. Ik voelde me gelijk thuis. Ik zag het al snel als een leuke vereniging. Gezellig, niet te serieus. Er heerste een gemoedelijke sfeer.”

Feestje

Jaren later was hij succesvol in de competitie van de oostelijke schaakbond. In 2010 werd Jurgens met het eerste team kampioen in de vierde klasse. “We hadden een sterk team met goede schakers. We begonnen gelijk goed aan de competitie. Al vrij snel stonden we bovenaan”, aldus Jurgens. Op woensdag 21 april maakten de Zwartewaterschakers het karwei af. Het derde team van Lelystad werd verslagen en dat bekende promotie naar de derde klasse. “Dat wel een feestje waard met een hapje en een drankje”, aldus Jurgens. Het acteren in de derde klasse was van korte duur. Een jaar later volgde degradatie. “Na de promotie vertrokken de betere schakers. De andere teams waren simpelweg gewoon beter”, blikt Jurgens terug. Er werd niet getreurd over de degradatie. Gezelligheid staat voorop bij de schaakvereniging uit Zwartsluis. Dat is altijd al zo geweest en dat is nog steeds het geval.

Veertien leden

SV Het Zwartewater werd opgericht in 1974. “Toen hadden we twintig schakers. Nu nog veertien. Onze jongste lid is Noah Emanuels. Hij is 25 jaar en is mede-eigenaar geworden van De Albatros, samen met Emiel Visscher. Zijn zoon komt af en toe langs bij de club om mee te schaken. Ons oudste lid is Teun Troost. Hij is 87 jaar.” Een ledenbestand van veertien houdt niet over. De vereniging is dan ook op zoek naar nieuwe leden. “De kans is groot dat er iemand uit Zwartsluis bijkomt. En een schaker uit Hasselt. Onze schakers komen uit Zwartsluis, Vollenhove, Kraggenbrug en Hasselt. En wat altijd blijft is de gemoedelijke sfeer”, besluit Jurgens.