(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - Een reactie op de manier van besturen de afgelopen vier jaar. Zo laat zich het ontstaan van de nieuwe lokale partij BuitenGewoon Zwartewaterland (BGZ) zich het kortst omschrijven. “Dat besturen moet veel opener”, verduidelijkt lijsttrekker Kira Fijn (44). “Niet achteraf met bewoners praten, maar vooraf. En niet over, maar mét inwoners. Zij kennen hun omgeving het beste.”
Met de komst van BGZ heeft Zwartewaterland dit keer bij de gemeenteraadsverkiezingen keuze uit zeven partijen. “Wij gaan voor vernieuwing. Geen oude schoenen in een nieuw doosje”, legt de in Hasselt woonachtige Fijn uit. “Ook willen we meer dualisme (bestuurlijke scheiding van raad en college van b en w, red.). Dat zien we in Zwartewaterland nauwelijks. Af en toe wordt een speldenprik uitgedeeld door de VVD of PvdA, maar het is verder bijna allemaal oude-jongens-krentenbrood. Dat is leuk voor ná een raadsvergadering, maar de raad zit er wel voor de burger.”
Pragmatisch
BGZ noemt zich niet links of rechts, niet progressief of conservatief, maar pragmatisch. “We zijn bovenal lokaal”, gaat Fijn verder. “We hebben in Zwartewaterland, behalve Gemeentebelangen, allemaal plaatselijke afdelingen van landelijke partijen. Die hebben allemaal hun eigen ideologie. Ik denk dat je er dan nooit voor álle inwoners kan zijn.”
Voorzitter en nummer 3 op de lijst Eelko Felix is ook aangeschoven. Hij vult aan: “Heb je de kleuren in ons partijprogramma gezien? De kleur van elke politieke partij van Zwartewaterland is erin verwerkt. We hebben van alle partijen wat. Ook hebben zich mensen uit de achterban van andere partijen bij ons aangesloten. Dat vind ik heel bijzonder.”
Het valt BGZ op dat het rommelt in het Zwartewaterlandse politieke landschap. “Mensen hebben onvrede”, aldus Felix. “Wij hadden binnen de kortste keren zestig sympathisanten die ons ondersteunen en tien mensen op de lijst. Wij zijn dus heel snel van niks naar veel gegaan. Ook hebben wij diversiteit op de lijst. 40 procent is vrouw, dat heeft geen enkele andere partij. En onze gemiddelde leeftijd ligt laag, in tegenstelling tot die van de huidige gemeenteraad.”
BGZ wil daarom zorgen voor ‘een frisse blik’, zoals de slogan van haar partijprogramma luidt. “Tradities zijn goed. Maar we willen wel meebewegen met de tijd”, zo omschrijft Fijn het.
Deken
Volgens de lijsttrekker moet de ‘grote grijze deken’ af van Zwartewaterland. “We hebben drie kernen. En iedere kern heeft zijn eigen identiteit. Waarom, wanneer de inwoners dat zo wensen, kun je die eigen identiteit per kern niet behouden of juist verder uitbouwen?”
Felix: “De meerderheid van de stemmen geldt daarbij, dat is een democratie. BGZ staat daar dan achter, wij luisteren naar de burger. Wij willen per kern bekijken wat goed en gewenst is. Daarbij zien wij graag ook per kern een aanjager, onafhankelijk van de gemeente. Iemand die plannen kan bedenken en uitvoeren. Zoals bijvoorbeeld de HMO (Herstructureringsmaatschappij Overijssel, red.) dat voor de provincie doet.”
BGZ wil nog verder kijken dan op kernniveau, namelijk naar de directe leefomgeving. “Wij zeggen bijvoorbeeld niet dat alle horeca op zondag los moet kunnen in een kern”, aldus Fijn. “Maar als een horecaondernemer zegt dat hij dat wil, moet de gemeente niet meteen zeggen ‘dat gebeurt niet’. Dan moet op het niveau van de ondernemer en de directe leefomgeving gekeken worden wat de mogelijkheden zijn en of het gewenst is. Maatwerk dus, net als bij elke andere ondernemer en de industrie.”
Bestaansrecht
Maar eerst nog de verkiezingen op 21 maart. BGZ hoopt op minimaal één raadszetel, ‘want dan heb je bestaansrecht’, maar denkt dat meer zeker mogelijk is. Ook een plek in de coalitie en het college van b en w ziet de nieuwe partij wel zitten. “Wij zijn er klaar voor”, besluit Fijn. En Felix tot slot: “De inwoners hebben nu een kans om een verschil te maken.”