De Stadskoerier

Dinsdag, 16 juli 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

GGD IJsselland gaat meer testen en cultuur houdt wat ruimte

GGD IJsselland gaat meer testen en cultuur houdt wat ruimte
Burgemeester Peter Snijders van Zwolle
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – GGD IJsselland gaat haar testcapaciteit vanaf maandag flink opvoeren. Tevens mogen de grotere theaters in de regio voor alsnog open blijven. Dat waren de voornaamste punten uit een persconferentie van de Veiligheidsregio IJsselland, dinsdagmiddag op het Zwolse stadhuis.

“Het is goed dat er aanscherping van de regels komt”, begon Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en voorzitter van het Regionaal Beleids Team (RBT). “Het betekent wel dat er weer een heftige tijd komt met minder vrijheden.” Geen maatregelen nemen, is geen optie, stelde Rianne van den Berg, directeur van GGD IJsselland, vervolgens. “Als we zo doorgaan, komen we snel in een situatie zoals in maart. Vorige week meldde ik 172 besmettingen, deze week zijn het er 268. De afgelopen twee dagen zijn er zo’n zestig geconstateerd.” Ze legde uit dat de organisatie zich met bron- en contactonderzoek richt op de bestrijding van clusters. “Het gaat dan om één bron die meer dan drie anderen besmet. We zien dat in familiesituaties gebeuren, maar ook weer in de zorg. In het onderwijs zijn ook wel besmettingen, maar dat doet het best wel aardig.” Ze meldde verder dat de testcapaciteit tot nu toe schaars was. “Vanaf maandag wordt dat substantieel meer”, beloofde Van den Berg. De grote vraag volgens haar is of de zorg het volhoudt. “In onze regio zien we nog een beperkt aantal opnames. Landelijk is wel een spreidingssysteem ingesteld, zodat de reguliere zorg kan doorgaan.”

Waarschuwen

Directeur Veiligheidsregio IJsselland Arjan Mengerink constateerde dat het handhaven van de maatregelen steeds lastiger wordt. “Mensen proberen elkaar op allerlei manieren te waarschuwen, bijvoorbeeld door op een fluitje te blazen. Dat is niet de manier om met elkaar het virus eronder te krijgen.” De ontheffingsbepaling in de nieuwe noodverordening levert ook veel reacties op, volgens Snijders. “We worden platgebeld door mensen die denken voor ontheffing in aanmerking te komen. Als RBT hebben we besloten dat er geen ontheffingen meer worden verstrekt. De enige uitzondering hebben we gemaakt voor de grotere regionale theaters. We hebben daarover lang gediscussieerd. Er is een klein beetje ruimte voor sport, horeca en retail, dan vinden we het ook gerechtvaardigd een klein beetje ruimte voor cultuur te laten. Overigens ook onder strikte voorwaarden, zolang de maatregelen goed worden nageleefd.”

Tot slot zei Snijders dat er tevens naar sociaal maatschappelijke effecten wordt gekeken. “Het gaat veel over maatregelen, maar het is vooral ook belangrijk te kijken wat die met mensen doen. Aan die psychosociale zorg gaan we ook meer aandacht besteden.”

Voorspelling voor maandag: het aantal besmettingen (= positief testresultaat) neemt ook flink toe vanaf maandag.
Bert | donderdag 1 oktober 2020 19:29