De Stadskoerier

Dinsdag, 16 juli 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Strengere coronamaatregelen liggen op de loer bij blijvende stijging besmettingen

Strengere coronamaatregelen liggen op de loer bij blijvende stijging besmettingen
Voorzitter Peter Snijders van de Veiligheidsregio
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Enrico Kolk

REGIO - “Het is 5 voor 12”, waarschuwt Peter Snijders, de voorzitter van Veiligheidsregio IJsselland. Het is nog niet zover, maar als de besmettingen blijven toenemen, worden er ook in deze regio strengere maatregelen getroffen. “We hebben het nu nog zelf in de hand.”

Snijders snapt dat mensen ‘corona-moe’ zijn. “Maar we zijn nog niet klaar”, voegt hij eraan toe. Of er strengere maatregelen genomen worden, is aan de Veiligheidsregio. Formeel gezien kunnen burgemeester lokaal die besluiten overigens wel nemen. “Maar het uitgangspunt is om eenduidig maatregelen nemen”, legt Snijders uit.

In de Veiligheidsregio zijn er verschillende clusters: een besmetting waar minstens drie andere besmettingen uit voort zijn gekomen. In Zwolle zijn er daarvan vier, Kampen kent er eentje en Zwartewaterland ook.

De besmettingen vinden doorgaans achter de voordeur plaats, zegt Rianne van den Berg, directeur Publiek Gezondheid bij GGD IJsselland. “Waar mensen elkaar in de emotie opzoeken”, voegt Snijders er aan toe.

Het aantal ziekenhuisopnames in de regio is nog steeds laag. “In het voorjaar waren de ziekenhuizen vol, toen snapten we dat we ons moesten houden aan de regels”, zegt Van den Berg. “Maar we gaan die kant ook weer op. In het voorjaar is alle planbare zorg op nul gezet. We moeten voorkomen dat dat dat weer gebeurt en ook voorkomen dat de ziekenhuizen vol komen.”

De regio IJsselland zit nog niet in de gevarenzone. Toch wordt de handhaving vanaf nu scherper, waarschuwt Arjan Mengerink. “Als we niet willen dat de kroegen om 0.00 dicht moeten, dan moeten we ons gedrag aanpassen.”

De burgemeesters van de Veiligheidsregio hebben woensdagmiddag samen met het Regionaal Beleidsteam vergaderd. Daar werd besloten om voor nu nog geen strengere maatregelen te treffen.

Graag wil ik de mensen van deze dreigementen attenderen op de website opendebat.info waarbij (op moment van plaatsing van dit bericht) 2622 artsen / medisch specialisten hierover graag met jullie in discussie willen. Hetgeen waar overheid en veiligheidsregio mee dreigen is totaal niet wenselijk en help de situatie niet vooruit.
Bert | woensdag 23 september 2020 21:11