GENEMUIDEN – “Ga met elkaar in gesprek.” Die indringende oproep deed wethouder Maarten Slingerland de laatste tijd zowel aan voor- als tegenstanders van het Ondernemersfonds in Genemuiden. Er lijkt zich een tweespalt af te tekenen die donderdagavond in de raadsvergadering uitgebreid aan de orde komt.
Die tweespalt lijkt echter niet uit twee even grote groepen te bestaan. “Er zijn zeven bezwaren tegengekomen van in de zeventig verstuurde beschikkingen”, doet Slingerland uit de doeken. Dat zou betekenen dat zo'n tien procent van de ondernemers niet eens met de gang van zaken.
De raad richt zich voornamelijk op de evaluatie. Als dat zou gaan over het doel van de Genemuider Ondernemers Vereniging (GOV), lijkt het Slingerland geen goed plan om die op korte termijn te houden. “Als je kijkt naar de afgelopen tijd dan zijn ze nauwelijks met de doelstellingen bezig geweest, ze zijn bezig met het rumoer”, legt hij uit.
De wethouder ziet een ‘kansrijk iets’: “Dat er mensen lid gaan worden van een vereniging die die daar nu nog onduidelijkheden bij hebben. Ik zou zeggen: gebruik het jaar 2021 lekker om met je doelstellingen bezig te zijn.” Hij stelt voor om na de zomervakantie te gaan evalueren op de doelstellingen, maar ook over de bezwaren tegen de inning van reclamebelasting.
John Smits (VVD) wil de doelstellingen niet beoordelen. "Dat is toch nooit een beoordeling die wij mogen maken? Het is toch niet aan ons om de doelstellingen van de vereniging te beoordelen? Aan ons is gevraagd om een verordening uit te vaardigen om het mogelijk te maken om reclamebelasting te heffen."
Tamme Spoelstra (ChristenUnie) stelt dat er een spraakverwarring plaatsvindt. “Als we gaan evalueren, dan kijken we naar of we realiseren wat we willen met de verordening. En dat lijkt me de doelstelling.” Volgens Rudi van Zandwijk (CDA) moet in de evaluatie ook het voortraject in meegenomen worden, om recht te doen aan de brief die de gemeenteraad kreeg over het fonds.
Dat is tegen het idee van Spoelstra, die liever een evaluatie heeft voordat er een tweede beschikking (brief over het betalen van reclamebelasting) verstuurd wordt. “Dat zou in mei zijn en zou prima kunnen. Alleen, je hebt dan een paar maanden waarin ze met hun doelstellingen bezig zijn, maar aan de andere kant kun je terugblikken tot januari 2020. Dat lijkt me een goed iets”, aldus Slingerland, met wat wikken en wegen.
De evaluatie gaat plaatsvinden door een externe partij, iets waar meerdere raadsleden op aandringen. “Het zou wat mij betreft een partij moeten zijn die kennis heeft van deze materie”, vindt Slingerland.
De inning van de reclamebelasting wordt niet opgeschort voor de evaluatie, als het aan Slingerland ligt. “We hebben hiervoor gekozen. Er is wat rumoer ontstaan, dat is niet nieuw. Als je dit voor een eerste keer doet, dan hoort dat erbij. Ik zou ervoor pleiten om de betalingen gewoon te innen zoals iedere andere belasting. Als we dit nu opschorten, dan vrees ik dat meer mensen daar gebruik van moeten maken.”
Roel Withaar (Gemeentebelangen) zet daar vraagtekens bij. “Tot aan de evaluatie moet je die mensen niet met hogere kosten opzadelen. Die zeven zijn bekend, daar zullen er vast niet meer bij komen. Als er nu nog tien bijkomen, dan zijn die te laat.” Slingerland is dat alsnog niet van plan. "Het is vastgesteld, het is een belasting, daar moeten we geen uitzonderingen op maken."
De gemeenteraad krijgt rond het einde van dit jaar of het begin van volgend jaar een brief over de aanpak van de evaluatie. Die moet plaatsvinden voordat er opnieuw reclamebelasting geïnd wordt.
Tijdens de raadsvergadering lieten zowel onderneemster Helma Last als bestuurslid Bart Knap van de GOV van zich horen. Meer daarover in De Stadskoerier van komende woensdag.