HASSELT - De gemeente gaat de eikenprocessierups preventief bestrijden langs de Verkavelingsweg in Hasselt. Het middel dat daarbij wordt gebruikt is een ‘bacteriepreparaat’.
De gemeente bestrijdt de rupsen zowel preventief als reactief. “Preventieve bestrijding betekent het bestrijden van de rupsen voordat ze brandharen krijgen”, legt de gemeente uit op haar site. “De gemeente voert preventieve bestrijding uit langs de Verkavelingsweg in Hasselt. Dit gaat op korte termijn gebeuren.”
Zodra eiken uitlopen, komen ook de eitjes van eikenprocessierupsen uit. “Deze eitjes zitten op de uiteinden van de eikentakjes”, legt de gemeente uit. “Hoog in de boomkroon, dichtbij de uitlopende blaadjes. Bij preventieve bestrijding worden de rupsen bestreden door ze te bespuiten met een middel dat alleen rupsen doodt.”
Dat is dus een bacteriepreparaat. “Dat wordt met een hoge drukspuit (een boomnevelspuit) in de boomkronen gespoten", verduidelijkt de gemeente. "Om te zorgen dat alle rupsen worden geraakt, wordt de boomkroon ‘tot druipends toe’ bespoten. Eventueel gelekt bestrijdingsmiddel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten.”
Relatief weinig eiken
De bespuiting is duur en de capaciteit is beperkt, aldus de gemeente. Zij heeft daarom een prioritering gemaakt. Hierbij is gekeken naar het aantal eiken, de sterk aangetaste plekken van voorgaande jaren en de plekken waar veel (fiets)verkeer langs komt. In Zwartewaterland staan relatief weinig eiken, dat zijn er rond de 940. De meeste eiken staan verspreid over de gemeente. “Maar langs de Verkavelingsweg staan er veel bij elkaar. Deze weg wordt ook gebruikt als fietsroute”, legt de gemeente uit.
Op overige locaties waar vorig jaar de eikenprocessierups is aangetroffen, voert de gemeente reactieve bestrijding uit. Dit is het wegpakken of wegzuigen van nesten en rupsen. Daarvoor worden speciale bestrijdingsdiensten ingezet. Het wordt ten stelligste afgeraden om zelf de nesten te verwijderen, omdat mensen daarbij in aanraking kunnen komen met de brandharen.