(door Bas Wilberink)
GENEMUIDEN - ‘In liefde omzien naar onze naasten.’ Kort samengevat is dat wat Danny en Tabitha Schurink uit Genemuiden drijft om op 18 juli met hun gezin te verhuizen naar Hongarije, in de buurt van de grens met Slowakije. In het oosten van laatstgenoemd land gaan zij zendingswerk doen. Het doel is om de achtergestelde en geïsoleerde Roma-bevolking in dit Hongaarstalige gebied te helpen en in contact te brengen met de plaatselijke Hongaarse Hervormde Kerk. “Zodat ze in de toekomst sámenleven in plaats van naast elkaar.”
Het is momenteel hectisch in huize Schurink. Hun woning in Genemuiden hadden ze binnen no-time verkocht. Maar een huis vinden in Hongarije, waar ze de eerste periode wonen om de taal en cultuur te leren, gaat een stuk minder makkelijk. “We hebben inmiddels geleerd dat alles wat daar zeker lijkt, pas zeker is als er getekend is”, omschrijft Danny het.
Het gezin Schurink wordt voor zes jaar uitgezonden door de Hervormde Gemeente Genemuiden, in samenwerking met de Gereformeerde Zendingsbond (GZB). Danny heeft zijn baan opgezegd bij Breman Warmteadvies, Tabitha als zorgverlener bij de Hazelaar in Hasselt. “Zendingswerk heeft altijd ons hart gehad”, zegt Danny, die begin 2017 al op een korte zendingsexpeditie ging naar Zuidoost-Azië. “Daar kwam bij dat we ons steeds vaker afvroegen wat ons gesettelde leven nu echt toevoegde. We wilden meer betrokken zijn bij onze naasten. De Roma zien wij ook als onze naasten.”
Negen wijken
Zij gaan daarom onder andere aan de slag in Košice, de tweede plaats van Slowakije met zo’n 240.000 inwoners. Het bestaat uit negen wijken. In één daarvan, ‘Lunik IX’, woont een geïsoleerde groep van 8.000 Roma bij elkaar. “Bijna niemand heeft er een baan. Ze leven aan de rand van de samenleving”, vertelt Tabitha. “De ommuurde wijk is verpauperd. Ze leven in flats zonder verwarming, ramen en toiletten. Zo zouden wij in Nederland onze dieren nog niet laten leven.”
De Roma worden buitengesloten door de Slowaakse bevolking. “Zij kijken neer op de naar hun mening criminele bevolkingsgroep. Er wordt daarom niet naar hen omgekeken. Maar deels komt die uitsluiting ook door de Roma zelf. Ze plaatsen zichzelf buiten de gemeenschap en wonen in getto’s bij elkaar.”
Lange termijn
Het doel is om de Roma en de gemeenteleden van de Hongaarse Hervormde Kerk met elkaar in contact te brengen. Het is een programma voor de lange termijn, in samenwerking met stichting HOE (Hulp Oost-Europa) en een Roma-stichting. “Om de twee groepen uiteindelijk sámen te laten leven, ook als wij na zes jaar weg zijn”, legt Danny uit.
Verder willen de Genemuidenaren ‘voorleven’, zoals ze het noemen. “We willen de Roma laten zien dat het leven daar, waar ouders niet om hun kinderen geven, ook anders kan. We hebben dat zelf gezien bij onze Roemeense pleegdochter Paula (via stichting Hope4Kids, red.), ook een Roma-kind, hoe een gezinsleven een kind kan veranderen. Het gaat niet om een grote zak geld uit Nederland, waardoor ze voor de korte termijn misschien weer even vooruit kunnen. Met een andere levensstijl moeten ze zichzelf voor de lange duur kunnen onderhouden. Als ons dat al lukt bij een paar mensen is de missie geslaagd. Daarbij kijken we niet met Nederlandse ogen, maar gaan we met hen in gesprek over wat zíj belangrijk vinden.”
Momenteel is het Genemuider gezin nog hard bezig met de voorbereidingen. Zo volgen Danny en Tabitha sinds februari Hongaarse cultuur- en taallessen. “Het is de moeilijkste taal in Europa”, vertelt Danny. “Het lijkt letterlijk nergens op. Maar het is heel belangrijk dat we de taal van hun hart spreken.” Tabitha vult aan: “Daarom gaan we in eerste instantie ook wonen in het Hongaarse Debrecen. We willen ons helemaal onderdompelen in de taal.”
Afscheid
Zo gaat het gezin op 18 juli zo goed mogelijk voorbereid weg uit Genemuiden. Eerst is er op 15 juli vanaf 15.00 uur nog een Uitzenddienst in de Grote Kerk, waar iedereen welkom is. Daarna komt het moment van afscheid nemen van vrienden en familie. Wat erg moeilijk wordt, is het afscheid van hun zeventienjarige zoon en broer Jelmer, die er voor koos in Nederland te blijven wonen bij zijn grootouders. “De eerste traan daarom is gelaten, maar de laatste nog lang niet”, vertelt Tabitha. Hun andere drie kinderen gaan wel mee. Jongste zoon Matthé gaat eerst twee jaar naar een Hongaars-Engelse school om vervolgens naar de nieuwe Internationale School in Debrecen te gaan. Dochters Nadine en Laureen gaan afstandsonderwijs volgen via Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in samenwerking met de Pieter Zandt. Danny en Tabitha worden daarom ook deels docent voor hun kinderen.
Het gezin kan gelukkig, via de digitale snelweg, in nauw contact blijven met de achterblijvers. Zo is er ook een Thuisfront Commissie (TFC), bestaande uit negen mensen vanuit de Hervormde Gemeente Genemuiden, die de familie ondersteunt door het organiseren van acties. “Maar vooral door voor ons te bidden”, besluit Tabitha.
Volg het gezin via de website www.gzb.nl/hartvoorderoma of Facebook.