(door Bas Wilberink)
GENEMUIDEN - Drie vuilniszakken vol met afval in de Stuivenbergstraat en nog eens twee in de omgeving Tureluur zamelden Willem van Benthem en zijn zoon Jefta onlangs in. De Genemuidenaar nodigde wethouder Maarten Slingerland thuis uit om in gesprek te gaan over het onderwerp zwerfafval. Gezamenlijk doen zij een oproep aan inwoners om te helpen rommel in de gemeente tegen te gaan.
Van Benthem ondernam zijn opruimactie omdat hij zich ergerde aan de ‘bende op straat’ die hij vaak tegenkwam. “Als ik naar de kerk loop of naar de school van mijn kinderen fiets, zie ik in de Stuivenbergstraat overal zwerfafval”, vertelt hij zittend aan de keukentafel met de wethouder. “Pakjes sigaretten, schoenen, oud ijzer, afval dat uit de Kliko’s is gewaaid, maar vooral blikjes bier en energydrankjes. Waarom ruimen mensen het niet gewoon op? Dat kost maar een paar seconden.”
In minder dan twee uur tijd haalde Van Benthem drie vuilniszakken met zwerfafval op in de Stuivenbergstraat. Zijn zoon volgde het voorbeeld en zamelde met zijn skelter nog eens twee zakken in rond de Tureluur. “Maar dat kunnen we niet elke dag doen”, aldus Van Benthem. “Mijn eigen straat veeg ik wel geregeld schoon. Als iedereen dat in zijn eigen straat zou doen, zijn we snel klaar. En als mensen iets op straat of in de struiken zien liggen: pak het gelijk op.”
Wethouder Slingerland vindt het ‘heel mooi’ dat Van Benthem en zijn zoon dit initiatief hebben genomen en verantwoordelijkheid voelen voor hun leefomgeving. “Dat afval komt natuurlijk ergens vandaan. Mensen gooien het van zich af. Daar ligt een eerste verantwoordelijkheid.”
Goede balans
De gemeente plaatst prullenbakken verspreid in de gemeente. “Maar dat kan niet overal”, benadrukt de wethouder. “Ook kunnen we niet steeds allerlei ploegen er op uit sturen om zwerfafval op te ruimen. De gemeente maakt natuurlijk wel eens een rondje, maar dan ligt het afval er een week later weer. We zoeken daarin een goede balans, maar het is eigenlijk een verantwoordelijkheid van ons allemaal.”
Van Benthem oppert daarnaast het idee dat plasticafval vaker dan eens per maand wordt opgehaald door de Rova. Omdat met name bij grotere gezinnen het afval geregeld uit de container puilt, de kleppen openstaan en het er makkelijk uitwaait. De wethouder erkent dat en neemt het mee als aandachtspunt. Hoewel Slingerland er ook bij zegt: “Vaker afval ophalen, kost ook weer meer geld.”
Verder ziet Van Benthem veel hondenpoep liggen in de openbare ruimte. Hij hoopt dat hondenbezitters die vaker zelf op gaan ruimen. “Ik zie nooit een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar, red.) hondenbezitters die de poep niet opruimen, aanpakken”, vertelt hij. Volgens de wethouder gebeurt dat wel. “Ik zie ook best veel mensen die met een zakje de hondenpoep opruimen, maar ook mensen die het zo laten liggen.”
Zakken en prikkers
Zowel Van Benthem als Slingerland doen een oproep aan inwoners om hun eigen afval niet weg te gooien. Ook hopen ze op meer particuliere schoonmaakacties. De wethouder ziet dat overigens al regelmatig gebeuren in verschillende buurten. “We willen allemaal fijn wonen”, vertelt hij. “Daar hoort ook een schone buurt bij. Maar daar moeten we wel samen de schouders voor onder zetten. Als een buurt zwerfafval wil gaan inzamelen, faciliteren de gemeente en Rova daarin met zakken, prikkers en het ophalen van het afval.”