ZWARTEWATERLAND - Meer dan een kwart van de 65-plussers in de regio IJsselland is ‘kwetsbaar’. In de gemeente Zwartewaterland is dit 27 procent. Dit blijkt uit een speciaal onderzoek van GGD IJsselland onder ruim zevenduizend 65-plussers.
Zwartewaterland zit daarmee iets onder het gemiddelde in deze regio. De gemeente Deventer heeft met 31 procent het hoogste percentage kwetsbare ouderen, terwijl de gemeente Ommen met 24 procent het laagste percentage heeft.
"Kwetsbaar zijn leidt tot allerlei nadelige gevolgen voor zowel de oudere zelf als voor hun omgeving", legt de GGD uit. "Om het aantal kwetsbare ouderen te verminderen is het belangrijk om inzicht te hebben in risicofactoren voor kwetsbaarheid. GGD IJsselland heeft onderzoek gedaan naar die factoren. Want kwetsbaarheid is omkeerbaar."
Kwetsbaarheid in cijfers
GGD IJsselland heeft met een verdiepend onderzoek gekeken naar kwetsbaarheid onder ouderen in de regio IJsselland. Er is onder andere gekeken naar verschillende beperkingen, hulpbehoefte en eenzaamheid onder 65-plussers. Uit het onderzoek blijkt dat 28 procent van de 65-plussers in de regio IJsselland kwetsbaar is. Hierbij is een duidelijk verschil te zien tussen mannen en vrouwen: 33 procent van de vrouwen is kwetsbaar, tegenover 23 procent van de mannen. Opvallend is verder dat vrouwen meer dan twee keer zo vaak alleen wonen als mannen (42 procent om 20 procent), maar even vaak eenzaam zijn (45 procent).
Wat is kwetsbaarheid?
Het begrip kwetsbaarheid is heel verschillend uit te leggen, aldus de GGD. "Waar de ene oudere zichzelf inderdaad kwetsbaar voelt, zal de ander het etiket kwetsbaar zijn liever niet opgeplakt krijgen."
GGD IJsselland verstaat onder kwetsbaarheid dat iemand op drie of meer van de zeven factoren scoort. "Deze man of vrouw kan nog prima functioneren maar loopt door grote veranderingen, denk aan het wegvallen van een partner, het risico klachten te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eenzaamheid en depressie. Door de risicofactoren te herkennen kunnen ouderen al of niet met begeleiding op tijd actie ondernemen. Hun eigen motivatie is hierbij heel belangrijk. Een aangetoond effectief middel om kwetsbaarheid tegen te gaan is beweging. Door hierop in te zetten kan de oudere zijn of haar eigen risico op kwetsbaarheid dus verkleinen."
Kwetsbaarheid voorspellen
Uit het onderzoek blijkt dat een combinatie van verschillende factoren in staat is om kwetsbaarheid te voorspellen. Zo heeft de burgerlijke staat invloed op kwetsbaarheid: als ouderen getrouwd of samenwonend zijn, verlaagt dit het risico op kwetsbaarheid. Als ouderen mantelzorg ontvangen, verhoogt dit het risico op kwetsbaarheid. Andere voorspellende factoren zijn onder andere: regie over het eigen leven, veerkracht, ervaren gezondheid en moeite met rondkomen.
In de komende maanden gaat GGD IJsselland met gemeenten in de regio, organisaties die met en voor ouderen werken én ouderen in gesprek om te kijken hoe de resultaten van het onderzoek kunnen helpen om kwetsbare ouderen te bereiken en te helpen. Bovendien organiseert GGD IJsselland op 12 oktober een bijeenkomst om over kwetsbaarheid en andere thema’s uit de gezondheidsmonitor door te praten met gemeenten, organisaties die met ouderen werken en vooral ook ouderen zelf. Locatie is verpleeghuis Het Zonnehuis in Zwolle. De bijeenkomst duurt van 9.00 tot 11.00 uur. Aanmelden kan via GGD IJsselland. Doel is samenwerking met gemeenten, organisaties en ouderen en activiteiten meer op elkaar afstemmen zodat kwetsbaarheid ook daadwerkelijk omkeerbaar wordt.
Onderzoek
De uitkomsten van dit verdiepende onderzoek binnen de gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen van GGD IJsselland staan in een factsheet. Deze en alle gemeentelijke factsheets ‘Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen’ staan op de website van GGD IJsselland: www.ggdijsselland.nl/onderzoek.