De Stadskoerier

Zaterdag, 23 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Hernieuwde samenwerking SCAB en bieb moet tot meer activiteit leiden

Hernieuwde samenwerking SCAB en bieb moet tot meer activiteit leiden
Corrie Folkersma, Leslie Sisouw de Zilwa en Johannes Huisma.
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

HASSELT - SCAB Hasselt bestaat op 21 maart precies een kwart eeuw. Dat jubileum gaat uitgebreid gevierd worden met een feestweek, van 21 tot en met 25 maart. Het doel is tweeledig, met als belangrijk onderdeel een uitgebreid activiteitenprogramma voor de bevolking. Daarnaast moet het een nieuwe start markeren, met de Hasselter bibliotheek als hernieuwde uitvalsbasis.

Want zo is de Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek op 21 maart 1992 namelijk ook begonnen. Bibliotheken in Overijssel denken in die periode na over hun toekomstige rol in de maatschappij. Moeten zij niet meer doen dan alleen het uitlenen van boeken? Ook in Hasselt wordt die vraag hardop gesteld. “Daar kwam bij dat er hier op het gebied van cultuur verder niks was, geen culturele voorzieningen”, vertelt medeoprichter Corrie Folkersma.

Een aantal jaren daarvoor is bij de bibliotheek aan de Van der Vechtlaan al een leeszaal aangebouwd, waarin ook prima activiteiten georganiseerd zouden kunnen worden. Folkersma en Rieks Hoogenkamp peilen de animo voor een Hasselter culturele stichting. “We wilden eerst kijken of er draagvlak was”, legt Folkersma uit. “We gingen op zoek naar een bestuur en ‘vrienden’ die een financiële bijdrage wilden leveren. Het ging om 25 gulden per jaar. Binnen no time hadden we ruim honderd vrienden.”

Voor iedereen

De oprichting van de SCAB wordt dus een feit. Belangrijk uitgangspunt, zo herinnert toenmalig penningmeester Leslie Sisouw de Zilwa zich nog goed, is dat het een club voor iedereen moet worden. “Niet gebonden aan een kerk of andere organisatie.” Activiteiten als een filmavond, tentoonstellingen, concerten, leeskringen, de Hasselter Stoel en cursussen slaan meteen aan.

“Het ging heel goed”, vertelt toenmalig voorzitter Johannes Huisma, die overigens sinds januari opnieuw de SCAB leidt na zeven jaar afwezigheid. “We organiseerden veel nieuwe dingen en hadden een heel enthousiaste groep van zo’n 25 vrijwilligers, die verdeeld werden over verschillende werkgroepen. We hebben gescoord met schrijvers als Adriaan van Dis, Midas Dekkers en Geert Mak die naar Hasselt kwamen. En met een aantal speciale activiteiten, zoals ‘Alice in Wonderland’ van Gajes in het park, ‘Kunst in het park’ en een gedichtenwedstrijd met als resultaat een Kunstroute door Hasselt.”

Subsidie

Al snel telt de club tweehonderd leden, een aantal dat 25 jaar lang vrij stabiel is gebleven. In 1993 polst de SCAB voor het eerst of de gemeente Hasselt financieel kan bijdragen aan haar activiteiten. “Er was toen veel discussie in de gemeenteraad”, vertelt Huisma. Folkersma vult aan: “We draaiden destijds tijdens filmavonden 16 millimeter-films. Die waren erg duur om te huren. De vraag was of daar wel gemeentelijk geld naar toe moest, maar uiteindelijk ging een kleine meerderheid akkoord. Omdat we ook meer deden dan dat.”

Sindsdien krijgt de SCAB deze gemeentelijke subsidie. Anno 2017 telt de stichting twaalf vrijwilligers en drie bestuursleden. Minder dan in de topdagen, maar nog steeds kan naar tevredenheid een programma worden samengesteld. “We kunnen wel meer mensen gebruiken”, aldus de voorzitter. “Daar is het jubileum ook een mooi moment voor, waarmee we voor reuring willen zorgen en goed in beeld komen. Nieuw bloed in de organisatie is belangrijk.” Sisouw de Zilwa: “Mensen die midden in de actualiteit en samenleving staan.”

Speciale dingen

Want terugkijken op 25 jaar SCAB is ook een moment van reflectie. “Als je vraagt of we het heel anders doen dan in het begin? Eigenlijk niet”, bekent de voorzitter. “Het is ook een tijd op de automatische piloot gegaan. We willen weer meer speciale dingen gaan doen. Daar komt ook bij dat ons publiek met ons mee is gegroeid. Qua leeftijd komt er aan de onderkant weinig bij.”

Daarom wil de SCAB haar activiteiten de komende jaren verbreden, zodat ook jongeren worden aangesproken. De bibliotheek, die tot een soort Kulturhus wordt omgedoopt, speelt daarbij een belangrijke rol. “Onze activiteiten spelen zich nu op verschillende locaties af”, aldus Huisma. “Dat gaat straks weer meer in de bibliotheek afspelen. We helpen de bieb aantrekkelijker en dynamischer te worden. Het licht moet er vaker branden, het moet een onderdeel van de gemeenschap worden. We waren een tijd helemaal uit elkaar, nu hebben de SCAB en de bibliotheek elkaar weer gevonden.”

Feestweek SCAB

De feestweek is daar een goed begin voor. Op het programma (waarover binnenkort meer in de Stadskoerier) staan onder andere een filmavond, jeugdtheater, een koffie/zangochtend voor ouderen en een Uitmarkt met allerlei activiteiten in de bibliotheek. “We gaan kijken of er animo is voor deze activiteiten en of er een vervolg komt. Er is in Hasselt nog een wereld te winnen voor ons.”