De Stadskoerier

Dinsdag, 16 juli 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Hommeles in gemeenteraad over vergadervorm

Hommeles in gemeenteraad over vergadervorm
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Enrico Kolk

ZWARTEWATERLAND - Coalitie- en oppositiepartijen liggen met elkaar overhoop over het houden van fysieke of digitale vergaderingen. CDA, BGZ en VVD beschuldigen andere partijen ervan dat ze geen digitale vergadering willen. De andere partijen zijn zich van geen kwaad bewust.

Voor gisteravond viel het besluit om die avond wel fysiek te vergaderen. “Dat was vorige week tijdens de raadsvergadering ook zo afgesproken”, reageert burgemeester Eddy Bilder, voorzitter van de gemeenteraad. “Wij kregen pas eind van de middag berichten dat een paar fracties daar anders over dachten.”

Bilder merkt op dat er voor het houden van digitale vergaderingen de nodige voorbereidingen moeten worden getroffen. “Dit is zo laat ingebracht dat het niet meer kon.”

Er is een zorgvuldige voorbereiding geweest voor de vergaderingen van gisteravond, zegt hij. “Die waren uitgeschreven door de gemeenteraad. Alles was goed geregeld en de leden van de raad zijn tussentijds geïnformeerd. De griffier heeft woensdag nog een bericht gestuurd dat de avond zo georganiseerd was dat verantwoord kon plaatsvinden. En deze vergaderingen mogen ook gewoon plaatsvinden.”

Eerst was er de vraag ‘moeten we bij elkaar komen?’, legt hij uit. “Toen de uitslag er was dat toch bij elkaar zouden komen, was de reactie van sommigen: dan komen we niet.”

BGZ, CDA en VVD melden in een persverklaring dat zij communiceerden dat ze beschikbaar waren voor digitaal overleg en het houden van een digitale informatieavond. “Dat is bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen. Overigens is hier onder andere door de coalitiepartijen en voorzitter van de raad niet op gereageerd”, stellen de drie oppositiefracties. “Het zijn die overige partijen die zich terughoudend hebben opgesteld wanneer het gaat om digitaal te vergaderen.”

Bilder vindt het ‘jammer dat het zo loopt’. “Daar moeten we met elkaar maar eens over praten. Het is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de discussie als het via de krant verloopt.”