(door Bas Wilberink)
GENEMUIDEN - Huisarts Coen Bultje neemt na 34 jaar afscheid van zijn vak én medisch centrum de Steenpoort in Genemuiden, waar hij 14 jaar actief was. Samen met zijn vrouw en arts Joke stopt hij aan het einde van dit jaar. Dinsdag 19 december vanaf 19.00 uur is er een afscheidsreceptie voor patiënten in het Hervormd Centrum.
Het zal even wennen worden straks, na zo veel jaren mensen helpen met hun wel en wee. Hoewel Bultje niet helemaal stopt als huisarts. Zo af en toe zal hij nog waarnemen voor huisartsen in de Noordoostpolder, Zuid-Friesland en Zuidwest-Drenthe. Maar, zoals een patiënt hem onlangs zei, ‘het moeten is straks voorbij’. “Ik kan zelf gaan indelen wanneer en hoeveel ik werk”, legt de 64-jarige Bultje uit, die vervangen gaat worden door dokter Vera van den Belt.
Fietstochten
De twee krijgen daardoor meer tijd voor hun drie kinderen en zeven kleinkinderen. Maar ook voor hun grote hobby: het maken van verre fietstochten. Zo maakten ze eerder al een tocht van Sint Jansklooster naar Santiago de Compostella en Rome. “Maar als huisarts kun je natuurlijk maar een beperkt aantal weken vakantie opnemen”, legt Bultje uit. “Je kunt niet onbeperkt gaan fietsen. Je kijkt wat je in een week of veertien dagen kan afleggen. Nu krijgen we meer tijd en kunnen we langere tochten maken.”
Bultje begon zijn loopbaan 34 jaar geleden bij het AZG in Groningen. Daarna ging het echtpaar samen werken bij een praktijk in het Groningse Bedum. Na achttien jaar maakten de twee de overstap naar Genemuiden, waar ze zelf ook anderhalf jaar hebben gewoond. Hoewel de tapijtstad hen prima beviel en nog steeds bevalt, wonen ze sinds 2005 in Sint Jansklooster.
“Het is fijn dat je privé en werk zo kan scheiden”, legt Joke uit. “Nu steken we met de pont ‘de Jordaan’ over. Dan kun je je werk aan het eind van de dag ook letterlijk achter je houden. Dat is soms ook nodig, want we zijn niet van beton. Sommige dingen grijpen erg aan. Dat doet emotioneel wat met je.”
Het contact met de patiënten is iets dat beiden erg gaan missen. “Ik beschouw mijzelf als een mensendokter”, legt Bultje uit. “De contacten heb ik altijd erg gewaardeerd. Ik ben geïnteresseerd in het wel en wee van de mensen, ook in familieverband.” Zijn vrouw vult aan: “Het is heel bijzonder dat je deelgenoot van iemands leven mag zijn. Bij de mooie gebeurtenissen, maar ook bij de moeilijke. Mensen vertellen heel vertrouwde dingen, en dat blijft het natuurlijk ook.”
‘Regiedokter’
Naast een ‘mensendokter’ was Bultje ook een, zoals hij dat noemt, ‘regiedokter’. “Ik vind niet dat een huisarts zich bazig moet opstellen, maar hij moet de patiënt wel wat leren en uitleggen. De tendens is tegenwoordig dat huisartsen náást de patiënt staan. Het is hetzelfde als met het onderwijs, waar ik sowieso veel synchroniciteit mee zie: het is ook niet goed als een leerling de regie in de klas neemt.”
Joke, die zich als arts focust op chronische zorg en gynaecologie, zegt daarover: “Patiënten kunnen tegenwoordig zelf veel opzoeken op internet. Het is heel goed dat ze mondig zijn en zich goed laten informeren. Maar mensen hebben niet alle kennis in huis en kunnen ook niet alle bronnen even goed inschatten.”
Ook op andere vlakken hebben de twee hun vak zien veranderen in de loop der jaren. Zo was de intrede van de computer iets waar Bultje geen gat van in de lucht sprong. “Ik vind niet dat elke vernieuwing persé een verbetering is”, zegt hij daar over. “Ik ben ook wel een traditionele dokter. Ik zou niet op mijn plek zijn geweest in steden als Amsterdam, Utrecht of Den Haag. Genemuiden is altijd een plaats geweest waar mijn boodschap wel overkwam.”