GENEMUIDEN - Vijf weken en één dag nam de tocht in beslag, te voet door soms bergachtig terrein. Alleen begonnen en geëindigd met vrienden voor het leven. Dat, maar nog veel meer is het verhaal van de eerste pelgrimstocht van Johan Snel naar Santiago de Compostella, een vele eeuwen oude bedevaartstocht. Op woensdag 26 februari vertelt hij erover en laat hij foto's zien in het Tapijtmuseum.
"Het is een tocht die wel verhalen moet opleveren", laat SCEG weten. "Verhalen die pelgrims, die soms één dag of enkele dagen met elkaar optrekken, elkaar toevertrouwen, maar ook verhalen over het landschap, de tegenslagen en de verrassingen die tijdens die 800 kilometer lange tocht onvermijdelijk op je pad komen. Verhalen die zelf ook weer schreeuwen om verteld te worden."
Veel heeft Snel tijdens die tocht in de herfst van 2016 al gedeeld via sociale media, waar zijn belevenissen door honderden Genemuidenaren letterlijk ‘op de voet werden gevolgd’. Terug in Genemuiden hebben hij en andere wandelende en fietsende bedevaartgangers op een goed bezochte avond in d’Olde Soldoat ervaringen gedeeld.
"Maar nu is er dan voor iedereen de gelegenheid om het hele verhaal over die onvergetelijke tocht nog eens te horen uit de mond van Johan zelf", aldus SCEG. "‘Camino, mijn verhaal…’ vormt de gelegenheid om niet alleen te horen hoe Johan terugkijkt op de wandeltocht die het wandelvirus voorgoed bij hem geplant heeft, maar ook te zien door welke betoverende landschappen deze tocht voerde. Soms woest, soms liefelijk, vaak afwisselend, maar soms ook eentonig. Uit de vele honderden foto’s die Johan onderweg nam, heeft hij een presentatie samengesteld die een prachtig beeld geeft van de door hem afgelegde tocht. Maar pas op, het zien van die beelden kan verstrekkende gevolgen hebben… Het ‘Caminovirus’ is nogal besmettelijk."
SCEG is 'bijzonder blij' dat deze avond nog een plek heeft kunnen krijgen in het winterprogramma. Op woensdag 26 februari om 19.30 gaat het allemaal gebeuren in het Tapijtmuseum in Genemuiden. De entree, inclusief een kop koffie of thee met cake, bedraagt 5 euro. Met het oog op de veiligheid is een limiet gesteld aan het aantal bezoekers (maximaal 120). De zaal gaat om 19.00 uur open en, omdat het niet mogelijk is plaatsen van tevoren te reserveren, geldt ‘vol is vol’. De planning is dat uiterlijk 22.00 uur de lichten weer uit en de deuren van het museum weer gesloten kunnen worden. "Maar helemaal zeker is dat niet", aldus de organisatie. "Johan is niet alleen een ervaren wandelaar, maar ook een rasverteller. Het is dus mogelijk dat het iets gaat uitlopen. Een kniesoor die daar op let, toch?"