HASSELT - Molen de Zwaluw is weer in oude glorie hersteld, met onder andere nieuwe wieken. Op zaterdag 15 juli vindt de officiële opening plaats. Om 13.00 uur licht Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in de provincie Overijssel, de vang tijdens deze feestelijke gelegenheid.
Om 15.00 uur, na het officiële gedeelte, is de molen open voor het publiek. Het bestuur en de molenaars verwelkomen alle belangstellenden in de gerestaureerde molen, geven rondleidingen en beantwoorden alle vragen.
Terugblik
Toen in 2015 bekend werd dat de wieken van de molen na vijftig jaar trouwe dienst aan vervanging toe waren, werd de actie 'De Zwaluw vleugellam, dat nooit!' gestart. Burgemeester Eddy Bilder gaf op molendag het startsein. Particulieren en bedrijven konden certificaten kopen en hiermee de molen steunen. Er werd subsidie aangevraagd bij de provincie Overijssel. "Helaas in december, net voor Sinterklaas, kregen we het bericht dat de subsidieaanvraag was afgewezen", aldus het bestuur. "Een behoorlijke teleurstelling."
De molenmedewerkers gingen echter niet bij de pakken neerzitten en organiseerden in 2016 tal van activiteiten om aan het benodigde geld te komen. Fondsen werden aangeschreven en er werd onder andere meegedaan aan de Rabobank Clubkas Campagne. Samen met nog vier andere molens werd De Zwaluw genomineerd voor de BankGiroLoterij Molenprijs. De molen die de meeste stemmen binnenhaalde, zou de hoofdprijs van 50.000 euro winnen.
De molenmedewerkers gingen de strijd aan en organiseerden tal van activiteiten. De start van de stemperiode viel samen met het Euifeest. Op de braderie werden flyers uitgedeeld en De Zwaluw deed mee in de optocht met een miniatuur-Zwaluwtje. Deze actie heeft veel stemmen opgeleverd.
Een ander hoogtepunt was 'Heel Hasselt Bakt', een enorm succes. Ook hier werden weer veel stemmen opgehaald. Het leverde de molen uiteindelijk de hoofdprijs op. Het is maar een kleine greep uit alle activiteiten die georganiseerd werden. In november kreeg het bestuur bericht van de provincie dat de subsidie werd verstrekt, de restauratie kon beginnen.
Aan de slag
Op donderdag 9 maart om 9.00 uur was het dan zover; na een intensieve periode van voorbereiding werden de wieken van De Zwaluw verwijderd. In vakjargon: de roeden werden gestreken, de hekwerken werden afgezaagd, de wiggen losgemaakt en de keerklossen verwijderd. "Een triest gezicht: De Zwaluw zonder vleugels. Maar vanaf dat moment kon aan de opbouw gewerkt worden."
Op 25 april werd de nieuwe windpeluw geplaatst. Dit is een van de belangrijkste balken in een molen; hierop rust ongeveer 80 tot 90 procent van het gewicht van het gehele wiekenkruis met bovenas en bovenwiel. En tot slot op 12 juni het steken van de roeden en het bevestigen van het hekwerk. "De Zwaluw kan weer vliegen."
Het Pakhuis
Naast de molen kreeg ook Het Pakhuis een opknapbeurt. De vrijwilligers plaatsten onder andere een glazen halletje bij de trap en in de achtergevel werden de ramen, die er vroeger hebben gezeten, teruggeplaatst.
Sinds 1786 staat De Zwaluw op de kop van de Stenendijk; de molen bepaalt door zijn markante uitstraling het silhouet van Hasselt gezien vanaf het Zwartewater. Met deze restauratie blijft De Zwaluw nog lang behouden voor de volgende generaties.