De Stadskoerier

Maandag, 25 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Nieuwe 2e/3e Wereldproject helpt inwoners Malawi aan schoon drinkwater

Nieuwe 2e/3e Wereldproject helpt inwoners Malawi aan schoon drinkwater
Reinier Veldman (r) met de Malawinese minister van Gezondheidszorg.
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)
HASSELT - ‘Een waterpomp voor elk dorp’ is tot maart 2018 het nieuwe 2e/3e Wereldproject Zwartewaterland. Een vier leden tellende werkgroep zamelt tot die tijd zo veel mogelijk geld in voor een project dat Reinier en Rianne Veldman ondersteunen in Malawi. Het doel: zo veel mogelijk inwoners in Mzuzu en omgeving schoon drinkwater bieden.

De twee wonen al drie jaar in de Noord-Malawinese stad met hun kinderen Sarah (3), Tirza (1) en hun onlangs geboren zoon Ruben. Ze zijn betrokken bij het zogeheten CCAP SMART Centre. Dat ondersteunt lokale bedrijfjes naar zelfstandigheid, zodat zij waterpompen en -filters in Mzuzu en de dorpjes daaromheen kunnen installeren en onderhouden. Die pompen en filters zijn hard nodig, want schoon drinkwater is daar geen gewoonte en 35 procent van de pompen werkt meestal niet.

“Schoon drinkwater is cruciaal voor de gezondheidszorg”, vertelt werkgroeplid en moeder van Reinier, Wilma Veldman. Het gebrek aan drinkwater zorgt er voor dat 7 procent van de kinderen het vijfde levensjaar niet haalt. Zij overlijden aan ziekten die in Nederland makkelijk zijn te voorkomen of te bestrijden. “Op veel plekken is enkel een soort vijvertje, waarin ze alles doen, ook hun sanitaire behoeften”, aldus Veldman.

Reinier en Rianne raakten via hun studie betrokken bij het toen al bestaande project. Reiner heeft in Wageningen Internationaal Land- en Wegbeheer gestudeerd en kwam voor zijn traineeship terecht in Mzuzu. Ook vóór die tijd was de 32-jarige oud-Hasselter al bekend met ontwikkelingswerk, omdat hij met zijn ouders 2,5 jaar in Bangladesh woonde en daar tijdens zijn studie ook stage liep. Rianne rondde, eveneens in Wageningen, de opleiding Internationale Ontwikkelingsstudies af.

Met hun kennis en kunde helpen ze de lokale bevolking niet alleen aan schoon drinkwater, maar ook om zelfredzaam te worden. “Ze leiden inwoners op en leren hen contracten af te sluiten”, vertelt Veldman. “Die mensen kunnen weer andere inwoners opleiden. De waterpompen worden ontwikkeld met lokale materialen en worden ook, voor een deel, door henzelf gefinancierd. Dat is belangrijk om de betrokkenheid te verhogen. Het is namelijk hun land, hun project en het gaat om hun mensen.”

Het gaat om speciaal ontwikkelde touwpompen, die tot soms wel 60 meter diep de grond in gaan. “Dat ligt aan hoe diep de waterbron zich bevindt”, verduidelijkt Veldman, die zelf drie keer in Malawi is geweest. “Door te draaien aan een wiel halen ze het water boven. In die drie jaar hebben ze inmiddels zo’n vijfhonderd waterpompen in Mzuzu en omgeving geplaatst, waarmee ongeveer 50.000 mensen de beschikking over schoon drinkwater hebben gekregen. Daarnaast ontwikkelen ze ook speciale hurktoiletten.”

Met het geld van het 2e/3e Wereldproject kunnen de werkzaamheden in en rondom het bijna 130.000 inwoners tellende Mzuzu gecontinueerd worden. Daarvoor houdt de werkgroep onder andere verschillende verkoopacties tijdens evenementen als Biestemerk in Genemuiden en de Winterfair in Zwartsluis. Ook tijdens Open Monumentendag onlangs is de groep al actief geweest. “We verkopen veel lokale producten uit Malawi”, legt Veldman uit. “Ze hebben daar geen grondstoffen, maar bijvoorbeeld wel veel macadamianoten en koffie. Daarnaast verkopen we lokale producten als placemats en schorten.”

Andere acties zijn benefietconcerten, een zogeheten ‘sleep-over’, een kerstpakkettenactie en een autowasactie. Uiteindelijk hoopt de groep tussen de 15.000 en 20.000 euro op te halen. Daarmee kan een belangrijke stap worden gezet bij het realiseren van zo veel mogelijk waterpompen en dus schoon drinkwater. Veldman: “Malawi behoort tot de vijf armste landen van de wereld. De gezondheidszorg is daar niet te vergelijken met die in Nederland. Niet eens met een Nederlands ziekenhuis vijftig jaar geleden. De meeste mensen overlijden daar aan malaria, op de voet gevolgd door een slechte hygiëne. Het geld dat we ophalen wordt direct gestoken in het waterpompproject, waarmee er niets aan de strijkstok blijft hangen.”