ZWARTEWATERLAND - ChristenUnie, SGP en de nieuwe coalitiepartij PvdA hebben vrijdagmiddag hun focuspunten gepresenteerd voor de komende twee jaar. Dit gebeurde in een persbijeenkomst met wethouders Gerrit Knol, Maarten Slingerland en hun nieuwe collega Harrie Rietman. Ook de drie fractievoorzitters waren daarbij, met PvdA’er Astrid Dijkstra als (relatief) nieuw gezicht. Het document is een aanvulling op het al liggende coalitieakkoord uit 2018, dat toen met BGZ werd opgesteld.
De nieuwe coalitie wil samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties verder doorwerken aan Zwartewaterland, staat beschreven. “Niet met een compleet nieuw actieprogramma, maar op onderdelen wel met een andere focus.”
Die andere focus heeft deels te maken met actuele ontwikkelingen die elkaar snel opvolgen, schrijven de drie partijen in het document. Ook constateren ze dat sommige uitdagingen om meer actie vragen dan twee jaar geleden. “Zoals oplossingen voor bijvoorbeeld wonen, klimaat, energie en omgevingswet. Deels ook omdat we er als gemeente financieel anders voorstaan, waardoor we keuzes moeten maken. En natuurlijk ook omdat de PvdA nu onderdeel uitmaakt van de coalitie.”
Woningen voor starters
Eén van de focuspunten is om voor de zomer de leefbaarheidsplannen voor de verschillende kernen klaar te hebben. Een ander punt is betaalbare woningen voor starters. “Voor een grote groep jonge mensen zijn huizen onbetaalbaar geworden”, schrijven de drie partijen. “Omdat de vraag naar huizen erg groot is. Maar ook omdat geschikte huizen worden opgekocht door beleggers: voor particuliere verhuur of voor huisvesting aan werknemers uit andere landen. Beide problemen pakken we aan door bouwen voor de doelgroepen jongeren en senioren te stimuleren. En door met werkgevers goede afspraken te maken. Bij alle lopende en komende woningbouwprojecten gaan we met belanghebbenden om tafel om de concrete invulling te bespreken.”
Verder noemen SGP, CU en PvdA de beleving in het buitengebied. Zij willen stapsgewijs het netwerk van wandel- en fietspaden verbeteren, uitbreiden en veiliger maken. “Ook willen we meer aandacht voor fraaie beplanting en kunstwerken in de openbare ruimte. En we maken een plan voor behoud van landschapselementen en het inpassen van zandwinplassen. Ook willen we in samenwerking met Staatsbosbeheer de Oldematen beter toegankelijk maken.”
Armoedebeleid
Een ruimer armoedebeleid behoort eveneens tot de focuspunten. “We willen gezinnen en inwoners die om welke reden dan ook niet voldoende financiële middelen hebben, beter helpen. Om rond te kunnen komen, maar ook om mee te kunnen doen in de samenleving. Met nieuwe regelingen, maar ook met meer op de persoon of het gezin gerichte maatwerkoplossingen. Ook willen we inwoners ondersteunen die, als ze vanuit een uitkering weer aan het werk gaan, veel rechten verliezen en daardoor netto minder inkomen hebben.”
Omgevingsvisie
Daarnaast benoemt de coalitie de Omgevingsvisie en het spanningsveld tussen de natuur en het ondernemersklimaat als het gaat om de schaarse ruimte. “Wij vinden het niet vanzelfsprekend dat bij het maken van keuzes de economische belangen de doorslag geven. Daarbij realiseren we ons dat het feit dat de provincie het Tapijtcluster Genemuiden/Hasselt als 'Topwerklocatie' heeft aangewezen, ook in ruimtelijk opzicht niet vrijblijvend is.”
Energie
Nog een focuspunt is de opwekking van energie dichterbij huis. “Hoe je het ook wendt of keert; als de nationale gaskraan dicht gaat, moeten we ook in Zwartewaterland steeds meer energie (warmte en stroom) dichterbij huis opwekken. De bijdrage die Zwartewaterland daaraan gaat leveren, wordt vastgelegd in regionale afspraken. De uitwerking in concrete energieprojecten pakken we samen met alle Zwartewaterlanders op. En we blijven inwoners en bedrijven stimuleren om ook zelf aan de slag te gaan met besparen en zelf opwekken van energie.”
De nieuwe coalitie werkt daarnaast door aan onderwerpen die in het twee jaar oude akkoord staan. Het gaat daarbij onder andere om onderhoud van sterk verouderde schoolgebouwen, het onderhoud van de openbare ruimte, talentonwikkeling, het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen, economie & werkgelegenheid en ondersteuning van vrijwilligerswerk & mantelzorg. Ook drugs, alcohol, overgewicht en internetverslaving worden benoemd, waarbij de gemeente zich met partners steeds meer richt op ‘een maatwerk-aanpak per persoon’.
Meer in de papieren Stadskoerier, volgende week woensdag.