(door Bas Wilberink)
HASSELT - Stichting Hanzestad Hasselt Marketing (HHM) heeft sinds kort een nieuwe voorzitter. Hendrikus Jan Fernhout heeft de voorzittershamer overgenomen van ‘lopende encyclopedie’ Drikus van der Kolk, die overigens nog wel actief blijft als stadsgids, voor het arrangement ‘Hoog op Zolder’ en de kievitsbloemenexcursie.
Tot het moment dat hij voorzitter werd, was Fernhout nog niet betrokken bij HHM, dat in Hasselt arrangementen aanbiedt van cultuurhistorische activiteiten. Wel waren er al de nodige contacten, omdat de Hasselter en zijn vrouw het schip ‘De Oude Jan’ bij de Kalkovens runnen als bed & breakfast. “Dan krijg je natuurlijk wel wat mee”, legt de sinds vorig jaar gepensioneerde Fernhout uit. “Drikus zijn vrouw is ook beheerder van de Kalkovens.”
Toen Van der Kolk aangaf te willen stoppen als voorzitter klopte secretaris Heleen Eenkhoorn aan bij Fernhout. “Drikus is heel belangrijk geweest voor Hanzestad Hasselt Marketing”, vertelt Eenkhoorn. “Maar hij had geen plezier meer in het voorzitterschap. Hendrikus is ook meer iemand die als woordvoerder met de gemeente om tafel gaat om onze belangen te behartigen.”
Roeiboot
Verder gaat Fernhout het als voorzitter niet heel anders doen dan Van der Kolk. Hij wil voortzetten wat in de afgelopen twee jaar is opgebouwd. Wel staat er een aantal nieuwe ontwikkelingen op stapel. Zo heeft HHM een rondvaartbootje gekocht -‘een bovenmaatse roeiboot’-, die op 1 april te water gaat. Daarvoor heeft HHM vier vrijwillige schippers die per keer acht tot tien mensen rond kunnen varen.
“Het idee is straks dat we er a la minute mee kunnen varen, zodra er een groep geïnteresseerden is”, legt Eenkhoorn uit. “We hebben de boot met ruilhandel kunnen kopen. Sponsoren konden 100 euro inleggen en mogen dan gebruik maken van een gratis rondvaart voor acht personen. Maar we zijn er nog niet, want de verzekering en bijvoorbeeld zwemvesten zijn duur. Daarom doen we ook mee aan de Clubkas Campagne van de Rabobank (www.rabobank.nl/vvs, red.).”
Nieuw bij HHM is verder het arrangement ‘Van Hanzestad naar Tapijtstad’, waarbij wordt samengewerkt met het Tapijtmuseum in Genemuiden. “De eerste twee jaar hebben we ons puur gericht op Hasselt, om te kijken of het allemaal wel zou gaan lopen”, vertelt Eenkhoorn. “Nou, dat doet het. Dat merken anderen ook. Zo kwamen we met het Tapijtmuseum in contact. Het arrangement bestaat uit een rondleiding. Daarnaast hebben de mensen de keuze nog iets in Hasselt te doen. Iets op maat voor elke groep.”
Het gaat momenteel goed met HHM. “Het is een gezond clubje met enthousiaste vrijwilligers”, merkt de nieuwe voorzitter op. Op dit moment zijn er al weer vijftien groepen geboekt, wat neerkomt op zo’n driehonderd deelnemers aan de verschillende arrangementen.
Internationale Hanzedagen
En los van de eigen activiteiten staan dit jaar ook nog twee bijzondere evenementen op de planning: Hassailt en de Internationale Hanzedagen in Kampen. “Tijdens Hassailt zetten we de Werkplaats open als ontvangstruimte waar we onder andere koffie aanbieden. Daarnaast maken we een gezellige leestafel met de gekregen scheepvaartboeken van Hans Flik uit Hasselt”, aldus Eenkhoorn. Fernhout vult aan: “Zeker is ook dat we met de Hasselter aak de Dageraad naar de Hanzedagen in Kampen gaan. We gaan daar met een promotieteam naar toe, om Hasselt op de kaart te zetten.”