HASSELT - In de Baak in Hasselt wordt zaterdag 17 maart de vijftiende editie van de Roemenië Actiedag gehouden. De leden doen een oproep voor het inzamelen van tweedehands spulletjes voor deze dag.
Het is dit jaar vijftien jaar geleden dat vier Hasselters naar Roemenië afreisden en onder de indruk raakten van de omstandigheden daar. De contacten die toen voorzichtig werden gelegd, met de dorpsgemeenschap van Magyarózd en het kinderziekenhuis in het nabij gelegen Ludus, zijn uitgegroeid tot een wederzijds respect en begrip.
“In de afgelopen jaren is er veel bereikt", zegt Tineke Hettema, voorzitter van de Roemenië Actie Commissie (RAC). “Het kinderziekenhuis is mede door onze hulp een ziekenhuis geworden dat zich kan meten met andere ziekenhuizen in de regio. Ook heeft het dorp ervaren dat het mogelijk is om met elkaar dingen te bereiken die vijftien jaar geleden voor schier onmogelijk werden gehouden.”
Roemenië heeft in de afgelopen jaren een enorme verandering doorgemaakt. "Waar je vijftien jaar geleden nog over slechte wegen en zandpaden de weg moest vinden, en de economie zich op een niet te bevatten laag peil bevond, is er anno 2018 veel veranderd. Het zandpad naar het dorp is een asfaltweg geworden. De kleine winkeltjes waar de flessen cola naast de schoenen en de kleding werden verkocht, zijn vervangen door een Lidl en een Aldi. En de Auchan van de grote stad Tigu Mures doet niet onder voor welk willekeurig koopcentrum in ons land dan ook."
Platteland
Waar RAC vijftien jaar geleden nog met een vrachtwagen vol hulpgoederen naar Roemenië afreisde, is daar tegenwoordig alles te koop. “Het probleem is alleen dat met name op het platteland niet geprofiteerd wordt van de vooruitgang van de afgelopen jaren", legt Tineke uit. "Veel oudere dorpsgenoten moeten rondkomen van een pensioen van 100 tot 150 euro per maand. Zij zijn daarom genoodzaakt om in hun eigen levensbehoefte te voorzien. Het is in het Roemenië van 2018 heel normaal dat je tot je dood je eigen stukje land bewerkt, je twee koeien melkt, je eigen varken mest om in de winter vlees te hebben en dat je kippen voor de eieren zorgen.”
Het zijn met name deze omstandigheden die RAC hebben doen besluiten om daadwerkelijke hulp te gaan verlenen. "Wat vijftien jaar geleden heel voorzichtig is begonnen met het uitdelen van hulpgoederen, zoals rolstoelen, rollators en po-stoelen, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een aantal projecten waar de hele dorpsgemeenschap zijn voordeel mee heeft."
In 2010 is er mede door het 2e/3e Wereldproject geld in gezameld om het kinderziekenhuis grondig op te knappen en een nieuwe dokterspost in het dorp te bouwen. Voorheen moest men met paard en wagen naar het 25 kilometer verderop gelegen Ludus om een dokter te bezoeken. Vandaag de dag komt éénmaal per week een dokter naar het dorp en tweemaal per week een wijkzuster voor kleine medische handelingen.
De RAC is 'enorm trots' dat het in 2015 is gelukt om in het hele dorp een waterleiding aan te leggen. Waar voorheen het water uit de dorpsputten werd opgehaald, zijn nu alle huishoudens aangesloten op het drinkwaterleidingnetwerk. “We zijn nog lang niet klaar”, zegt Tineke Hettema. “Eind april vertrekt een groep enthousiaste jeugd vanuit Hasselt om het dorpshuis op te knappen. Een project dat wij van harte ondersteunen en waar ook onze actiedag aan bij zal dragen.”
Spullen
Voor die actiedag zoekt de organisatie nog spullen. "Voor onze kledingmarkt zoeken we schone en bruikbare kleding. Voor de speelgoedkraam zamelen we graag nog goed en bruikbaar speelgoed in. Voor de boekenkraam mag u elk boek dat u niet meer leest bij ons inleveren. Ook giften voor het Rad van Avontuur zijn van harte welkom."
Spullen kunnen worden afgegeven bij de familie Van Dijk, Gareel 32; de familie Zwitser, Gaffel 34 en de familie Hettema, De Schraa 15 in Hasselt.