De Stadskoerier

Maandag, 25 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Overnachten in Zwartsluis tijdens fietstocht van Zweden naar Afrika

Overnachten in Zwartsluis tijdens fietstocht van Zweden naar AfrikaOvernachten in Zwartsluis tijdens fietstocht van Zweden naar Afrika
Redactie: Enrico Kolk

ZWARTSLUIS – Een bijzondere gast overnachtte vorige week donderdag op vrijdag in Zwartsluis. De 30-jarige Oskar Rönneman uit Malmö (Zweden) zette zijn tentje op in de jachthaven. “Ik wilde eigenlijk in Zwolle overnachten, maar ik vond Zwartsluis zo gezellig en leuk dat ik mijn plan gewijzigd heb”, vertelt hij.

Rönneman heeft acht maanden vrij genomen van zijn werk in de IT om twee dromen waar te maken: 2600 kilometer solo-kajakken rondom Zweden en in zijn eentje van Malmö, in het zuiden van Zweden, naar Afrika fietsen, zo ver als de corona-omstandigheden het toelaten.

Beide avonturen doet hij samen met Artsen zonder Grenzen, om geld op te halen voor de strijd tegen de coronapandemie. Het kajakken heeft hij inmiddels achter de rug, nu is hij bezig met zijn fietstocht. Die moest vier maanden uitgesteld worden vanwege de coronacrisis. Nog steeds is het onzeker hoe ver hij kan komen. “Ik denk dat de mensen overal een klein beetje benauwd zijn voor buitenlanders.”

Rönneman begon op 18 augustus in Malmö aan zijn fietstocht. “Ik ben door Denemarken en Duitsland naar Nederland gefietst.” Hij fietst gemiddeld zo’n 100 kilometer per dag op zijn toch wel zware fiets. “Die weegt leeg 18 kilogram en volgeladen zelfs 53 kilogram”, legt hij uit. “Ik probeer tussen de 80 en 120 kilometer per dag te fietsen om er zeker van te zijn dat mijn fiets en mijn lichaam het aankunnen.”

Zwartsluis werd een van zijn tussenstops. “Ik kwam hier voorbij en nam een pauze”, vertelt hij over zijn kennismaking met de plaats. Toen die toch best wel leuk bleek, besloot hij om te overnachten in de jachthaven.

Een aanrader, meent hij. “De mensen waren erg aardig en gaven me een prachtige plaats precies naast de boten. Een perfect uitzicht.” Zwartsluis is een mooi klein plaatsje, vindt Rönneman. “Met een mooie omgeving en veel water. Ik hou van grachten en boten, dus ik heb mijn tent ook dichtbij de bootjes neergezet.”

Al vrij snel na de overnachting in Zwartsluis ging het echter mis. Rönneman, allergisch voor wespen, werd tussen Zwartsluis en Hasselt in zijn keel geprikt door een wesp. “Ik had geen tegengif bij me, want ik had niet verwacht dat ik in m’n keel geprikt zou worden. Een normale beet kan eigenlijk geen kwaad.”

Hij verwijderde de wesp snel en belde de hulpdiensten. “Ik moet zeggen dat ik verrast werd hoe snel ze kwamen om me te helpen. Ik kon mijn locatie niet zo goed doorgeven (Rönneman spreekt geen Nederlands, red.) en toen stuurden ze me een sms. Daarin stond een link waarmee ik mijn locatie kon delen.”

Een ambulance-auto arriveerde vrij rap daarna en Rönneman kreeg tegengif voorgeschreven voor het geval hij nog eens gestoken zou worden. “Ik ben erg dankbaar voor het Nederlandse zorgsysteem, ik ben ervan onder de indruk.”

De wespensteek zette Rönneman wel weer aan het denken. “Mijn hele leven heb ik mensen al horen praten over wat ze later willen doen. Door verschillende negatieve ervaringen weet ik dat je nooit kunt weten wat het leven brengt. Dus je moet nu leven en je dromen niet vooruitschuiven.”


Daarom besloot hij ook om nu te gaan fietsen. “Om mezelf uit te dagen, mensen te inspireren om hun dromen achterna te gaan en om geld op te halen voor Artsen zonder Grenzen. De situatie rondom het coronavirus in veel arme landen is kritiek. Ze hebben alle hulp nodig omdat er enorm veel werk is.”

Voordat hij in Afrika is, heeft Rönneman nog een lange weg te gaan. In Amsterdam heeft hij dit weekend een pauze genomen. “Ik heb acht dagen lang alleen maar regen gehad, sinds mijn vertrek uit Flensburg in Duitsland”, zegt hij. “Ik ben het gewend om in een tent te slapen, maar met dit weer is het toch wel zwaar.”

In Amsterdam overnachtte hij daarom in een hotel. “Een dag zonder regen zou nu vreemd aanvoelen omdat ik er zo aan gewend ben”, lacht hij. Toch is hij blij met Nederland. “Het is een open land met veel persoonlijke vrijheid en prachtige grachten, windmolens, huizen en mensen. Het is niet groot, maar volgepakt met dingen om te ontdekken. En erg geschikt voor de fiets, met veel minder verkeer dan in Duitsland.”

In 2017 bracht hij al eens een bezoek aan Nederland. “Ik vond het toen al leuk, dus het voelt goed om weer terug te zijn. Al kon het qua tijd wel wat beter met corona en alles.”

Iedereen die wil, kan Rönneman ondersteunen. “Ik doneer zelf ook twee euro per tien kilometer”, vertelt hij. Het doel is om tenminste 4.000 euro op te halen. De link om te doneren is te vinden op zijn Instagram-account.