De Stadskoerier

Dinsdag, 26 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

OZB omhoog, winst in 2019, verlies in 2020

OZB omhoog, winst in 2019, verlies in 2020
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Enrico Kolk

ZWARTEWATERLAND – De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in 2021 met vijf procent. Dat stelt het college van b en w voor in de Kadernota, die binnenkort wordt aangeboden aan de gemeenteraad. Daaroverheen komt nog de inflatiecorrectie, zodat de totale verhoging tussen de zes en zeven procent zal zijn. Dat is nodig omdat er de komende jaren meer geld wordt uitgegeven aan onder andere onderwijshuisvesting en oeverconstructies.


Wethouder Slingerland beklaagt zich over de te lage geldstroom vanuit Den Haag naar de gemeenten, terwijl de taken van gemeenten uitgebreid worden. “Dat baart mij zorgen, hoe houden we het met elkaar overeind?”, stelt de wethouder van Financiën. “Den Haag moet boter bij de vis doen.”


Gemeenten zijn verplicht om een sluitende begroting te hebben. Daarom worden de budgetten voor de leefbaarheidsplannen, verfraaiing van het groen en verkeersknelpunten in de komende jaren verlaagd. Die verlaging is mogelijk zonder dat het voorzieningenniveau direct wordt geraakt.


Het afgelopen jaar was dit nog niet nodig. De gemeente sluit het boekjaar 2019 af met een positief resultaat van 1,027 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarrekening over dat jaar. Vooral de grondverkopen, het opheffen van een vennootschap voor de grondexploitatie Hasselt om de Weede en het uitstellen van een aantal uitgaven leidden tot het overblijven van dat geld.
“Toch is dit geen reden tot optimisme”, waarschuwt Slingerland. Er waren ook een aantal tegenvallers, zoals de lagere uitkering vanuit het Rijk. Ook kwam er minder geld binnen voor Omgevingsvergunningen, als gevolg van het stikstofbeleid. Van het overblijvende geld wil het college 668.000 euro besteden in het huidige boekjaar, en 339.000 euro toevoegen aan de algemene reserve.

Ten opzichte van de begroting van 2020 verwacht de gemeente een verlies, als gevolg van de lagere uitkering van het Rijk, stijgende zorgkosten en een stijging van de tarieven in de Jeugdzorg. “Op deze ontwikkelingen hebben we helaas weinig grip. Het is daarom ook lastig om een prognose te stellen en die goed te onderbouwen. We stellen de raad dan ook voor om, wanneer blijkt dat dit nodig is, extra middelen in te zetten voor de uitgaven Jeugd”, aldus Slingerland.

Lees meer in de krant van morgen.