De Stadskoerier

Donderdag, 28 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Piet Bonhof van CBS De Driemaster kijkt terug op 40 jaar onderwijs

Piet Bonhof van CBS De Driemaster kijkt terug op 40 jaar onderwijs
Leerlingen, Piet Bonhof en Olga Jantz van het algemeen bestuur van VPCO.
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

HASSELT - Precies veertig jaar is schooldirecteur Piet Bonhof vandaag actief in het onderwijs, waarvan ruim dertig jaar bij zijn huidige school CBS De Driemaster in Hasselt. “Ik ben heel dankbaar”, vertelt hij. “Het is een fantastisch geschenk dat ik in het onderwijs kan en mag werken. Het is niet zo maar een job.”

Bonhof startte zijn loopbaan op twintigjarige leeftijd als groepsleerkracht bij de Koningin Julianaschool in Fijnaart, West-Brabant. Hij kan zich zijn drijfveer nog goed herinneren. “Ik had een jong broertje en zusje, veertien en vijftien jaar jonger. Daar ging ik met mijn vrouw, destijds mijn vriendin, veel mee om. Ik vond het leuk om hen wat te leren. Dat heb ik ook altijd voor ogen gehouden. Het is belangrijk dat kinderen het leuk hebben, maar de bedoeling van school is dat ze wat leren. Leren voor het leven.”

Maar, zo wist Bonhof ook al snel, hij zou niet alléén maar willen lesgeven. “Ik werd in Brabant na twee jaar waarnemend directeur”, legt Bonhof uit. “Dat organisatorische aspect triggerde mij. Al in mijn stageperiode nam ik mij voor dat als het onderwijs mijn passie niet zou blijken te zijn, ik bij de politie zou gaan. En als het mijn passie wél zou zijn, zou ik niet tot mijn pensioen alleen maar als leerkracht willen werken, hoe mooi ook.”

Overstap

Dat laatste voornemen kreeg uiteindelijk ook gestalte in Hasselt, waar Bonhof in 1981 kwam te werken bij de toenmalige Prins Mauritsschool. Deze sloot echter in 1983 de deuren, wat samenviel met de oprichting van CBS De Driemaster aan de Bagijnenkamp. In de tussenjaren was Bonhof leerkracht bij de Prins Willem-Alexanderschool, om in 1986 de overstap te maken naar De Driemaster. Eerst als leerkracht voor de combinatiegroep 5/6 en vanaf 1988 ook als schooldirecteur.

“In het begin had ik weinig ambulante tijd (voor het schooldirecteurschap, red.)”, legt Bonhof uit. “Maar de functie van schooldirecteur is erg veranderd. In 1999 stond ik voor het laatst voor de klas; één dag in de week voor groep 8. Inmiddels hou ik me alleen nog maar bezig met management, schoolleiding en advies.”

Groot verschil

Niet alleen het beroep van schooldirecteur veranderde, het gehele onderwijs anno 2017 is niet meer te vergelijken met dat van veertig jaar geleden. “Het is een onvoorstelbaar groot verschil”, vertelt Bonhof, die ook eindverantwoordelijk is bij CBS Het Anker. “In het begin ging alles puur klassikaal. Geleidelijk kwam de differentiatie, diversiteit en technische ontwikkeling, waarbij het krijtbord een digibord werd. We zijn steeds meer op weg naar gepersonaliseerd leren.”

Het onderwijs moest volgens Bonhof wel mee met de ontwikkeling in de maatschappij. “Omdat een school de basisopleiding vormt voor een carrière van mensen. Ook voor beroepen waarvan we nu nog niet weten dat ze over tien jaar bestaan. Dat maakt het onderwijs ook heel bijzonder. Je probeert kinderen een bepaalde flexibiliteit mee te geven, 21e eeuwse vaardigheden zoals dat wordt genoemd.”

Trots

Dat maakt ook dat de zestigjarige Bonhof met een goed gevoel terugkijkt op veertig jaar onderwijs, waar hij bij een goede gezondheid nog enige jaren aan vast hoopt te plakken. Eén specifiek hoogtepunt kan hij niet noemen. “Het was een aaneenrijging van fantastische momenten. Als een kind een goede tijd heeft gehad en aan het einde van de rit de school op een goede manier verlaat; dat zijn mijn hoogtepunten. Daarnaast ben ik er trots op dat wij als team drie jaar geleden een schoolprofiel met een zogenoemde strategische kaart voor onze school hebben gemaakt, met vijf sterke punten en een kwaliteitskaart. Dat zijn programma’s op sociaal emotioneel gebied, aandacht voor meervoudige intelligentie, een transparante communicatie, differentiatie en het geven van Engels in alle groepen. CBS Driemaster neemt een belangrijke plaats in in Hasselt, met een eigen karakter.”