De Stadskoerier

Dinsdag, 26 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

PvdA onderzoekt animo voor nieuwe progressieve partij in Zwartewaterland

PvdA onderzoekt animo voor nieuwe progressieve partij in Zwartewaterland
Vlnr: Harrie Rietman, Astrid Dijkstra en Jannet Hoentjen.
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

ZWARTEWATERLAND - Een aantal lokale PvdA-leden onderzoekt momenteel of er animo is voor een brede progressieve partij in Zwartewaterland. Vóór de zomer moet het onderzoek afgerond zijn. Bij voldoende interesse gaat deze nieuwe ‘beweging’ in plaats van de PvdA meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Een naam hebben PvdA-fractievoorzitter Astrid Dijkstra, lokaal PvdA-voorzitter Harrie Rietman en oud-raadslid Jannet Hoentjen nog niet voor hun op te richten beweging. “Onze werktitel is Progressief Zwartewaterland”, vertelt Rietman. Maar hun plan is wél duidelijk: het vormen van een sterke, vooruitstrevende beweging als tegenhanger van ‘het christelijke blok’ in Zwartewaterland. “We zijn geschrokken van het verkiezingsresultaat hier voor de Tweede Kamerverkiezingen”, aldus Rietman.

SGP kon in Zwartewaterland rekenen op de meeste stemmen, gevolgd door het CDA en de ChristenUnie. Daarna kwamen VVD, PVV, SP, D66 en als achtste partij pas de PvdA. Dat beeld is in de Zwartewaterlandse politiek anders, omdat niet alle partijen hier vertegenwoordigd zijn. Maar van de zes partijen zijn ook de drie christelijke fracties verreweg het grootst.

Dat is echter niet altijd zo geweest. “Na de herindeling in 2001 tot de gemeente Zwartewaterland werd de PvdA de tweede partij met vier zetels”, legt Dijkstra uit. “De verkiezingen erna kregen we er bijna vijf. Vanaf dat moment ging het gestaag achteruit (momenteel twee van de negentien zetels, red.). De landelijke opkomst van de VVD heeft in deze gemeente ook niet tot een bloei geleid. Wat we wel zien is een gestage groei van de SGP en ChristenUnie en het CDA dat golft.”

PVV

Wat de PvdA-leden verder opvalt, is dat in Zwartewaterland meer mensen op de PVV stemmen dan op hun eigen partij. “Ook is hier een groep die links stemt, maar niet bij de PvdA terechtkomt”, vertelt Hoentjen. “Omdat ze misschien vinden dat het hun partij niet is.”

De oorzaak van deze ontwikkelingen is divers. “ChristenUnie en SGP hebben hier een vaste achterban", vertelt Hoentjen. Dijkstra vult aan: “Daar komt bij dat CU goed is in het via de media naar buiten brengen van wat ze doen. De PvdA heeft het de afgelopen jaren niet verkeerd gedaan. Wij slagen er alleen niet goed in om onze rol daarin duidelijk te maken.”

Het idee voor een Zwartewaterlandse brede partij speelde al langer. “Zoiets moet groeien. Je hebt te maken met de historie van de PvdA en ook de steun vanuit de landelijke partij”, aldus Dijkstra.

De initiatiefnemers van ‘Progressief Zwartewaterland’ mikken voornamelijk op de linkerkant van het politieke spectrum, dat gaat van SP tot en met D66. Speerpunten zijn duurzaamheid, het vergroten van de sociale redzaamheid, de sterkste schouders de zwaarste lasten, betaalbaar wonen en zorg. “We verwachten niet meteen dat SGP’ers massaal over zullen komen”, vertelt Rietman met een lach. Dijkstra: “Maar het mág wel. Wij liggen op sociaal vlak niet ver uit elkaar. PvdA heeft altijd onterecht een niet-christelijk etiket gehad. Ja, we zijn voor scheiding van de kerk en staat. Maar we zetten ons niet af tegen het geloof. We zullen straks ook niet opeens pleiten voor het openstellen van de winkels op zondag.”

Nieuw elan

De drie willen nu eerst weten hoe groot de steun is voor hun nieuwe beweging. “Er moet nieuw elan komen”, aldus Rietman. “Een voorwaarde daarvoor is ook nieuwe mensen die mee willen denken, willen schrijven aan het verkiezingsprogramma of op de lijst willen. Het liefst uit alle kernen. We moeten geen duplicaat krijgen van de PvdA-kieslijst van vier jaar geleden.”

Bij voldoende animo wordt een voorstel ingediend bij de PvdA-ledenvergadering op 31 mei. Rietman: “Dan willen we van de zestig leden weten wat het wordt en of we hier op in gaan zetten. Of komt er zo weinig respons dat ons niets anders rest dan het idee te laten varen.” Dijkstra: “Dan gaan we door als PvdA. Dat zou ook prima zijn, maar wel heel jammer.”