(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - Na vier jaar afwezigheid in de gemeenteraad is PvdA’er Jannet Hoentjen (56) opnieuw lijsttrekker (en kandidaat-wethouder) voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Onder haar aanvoering moeten de sociaaldemocraten - ‘de enige links-progressieve partij in Zwartewaterland’ - weer groeien van twee naar minimaal drie raadszetels. “En weer een plek in de coalitie”, benadrukt Hoentjen.
De afgelopen raadsperiode heeft de Partij van de Arbeid namelijk doorgebracht in de oppositie, na jarenlange deelname aan de coalitie en het college van b en w. Hoewel de fractie naar haar idee wel een stempel heeft kunnen drukken op het beleid, had zij toch vooral het gevoel te moeten vechten tegen een ‘groot christelijk blok’ van coalitiepartijen SGP, ChristenUnie en CDA.
“We vinden dat het anders moet”, legt Hoentjen uit. “Er moet een betere afspiegeling van de bevolking komen. Inwoners kunnen straks kiezen uit drie christelijke partijen, drie liberale en één links-progressieve partij. We hopen daarbij dat mensen die landelijk SP, GroenLinks en D66 stemmen ook hun stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb nu het idee dat zij vaak thuisblijven. Mijn oproep is daarom: ga in ieder geval stemmen.”
Minimabeleid
Belangrijkste speerpunt van PvdA Zwartewaterland, zo staat in haar 23 pagina’s tellende verkiezingsprogramma ‘Iedereen doet mee’, is het opkomen voor de minder draagkrachtigen. Zo wil de partij het minimabeleid openstellen voor een grotere groep. De inkomensgrens ligt nu op 120 procent van het wettelijk minimumloon. Als het aan de sociaaldemocraten ligt, wordt dat 130 procent. Daarmee zou een grotere groep inwoners in aanmerking komen onder andere voor financiële hulp om te kunnen sporten, maar ook vrijstelling van de eigen bijdrage in de Wmo.
“Met een heleboel mensen in Zwartewaterland gaat het goed”, aldus Hoentjen, die van 2006 tot 2014 al in de raad zat. “Maar zo’n 8 procent van de Zwartewaterlandse bevolking moet langdurig van een laag inkomen rondkomen. 356 kinderen van nul tot negentien jaar hebben hier kans op armoede. Er zijn gezinnen die aan het einde van de maand elk tientje moeten omdraaien. Wij zullen blijven knokken iedere keer als er een besluit wordt genomen voor onze inwoners met een smalle beurs.”
Burgerinitiatieven
Een ander speerpunt van de PvdA is meer aandacht voor burgerinitiatieven. “Deze moeten lonen”, verduidelijkt Hoentjen. “Er zijn hier heel creatieve mensen. Wij vinden dat ze gehoor moeten krijgen bij de gemeente. Dat er actie/reactie komt. De gemeente moet ondersteuning bieden, niet alleen in geld maar ook qua meedenken en het inzetten van haar kanalen. Dat moet nog meer gebeuren dan nu al het geval is. De gemeente moet daarbij meer ‘out of the box’ denken.”
De PvdA wil daarnaast meer ‘leven in de brouwerij’. Dat houdt onder andere in dat het behoud van de drie sportparken, zwembaden en bibliotheken in Zwartewaterland niet ter discussie staat de komende vier jaar. Hoentjen: “Verder geldt ook hierbij dat we initiatieven moeten ‘belonen’. En we moeten de middenstand stimuleren. Als ondernemers een creatief idee hebben dus niet meteen ‘nee’ zeggen, maar: ‘we gaan er goed naar kijken’. We hebben bijvoorbeeld best een serieus probleem met leegstand op bepaalde plekken. Iedere keer staan er wel mensen op met goede ideeën. Maar als je dan eerst met twintig wetjes komt waarom iets niet kan, zijn die ideeën zo verdwenen.”
Zwerfafval
Tot slot zet de PvdA zich in voor vergroening van de leefomgeving en het tegengaan van zwerfafval. Dat laatste wil zij onder andere doen door inwoners de mogelijkheid te bieden om twee keer per jaar gratis grofvuil te storten. “Ook hiermee willen we opkomen voor mensen met een smalle beurs”, legt Hoentjen uit. “Maar ook bestrijden we er zwerfafval mee, waar de gemeente toch jaarlijks 35.000 tot 40.000 euro aan kwijt is om op te ruimen. Als je alle inwoners twee keer gratis grofvuil zou laten storten, kom je nog niet aan die 40.000 euro.”