"Ook in het verkiezingsprogramma van BuitenGewoon Zwartewaterland komt veiligheid aan bod: ‘Het is belangrijk dat iedereen in Zwartewaterland veilig en prettig kan wonen’. Helaas gebeuren er ongelukken. Denk aan brand, ongeval, explosie, blikseminslag, problemen met giftige stoffen zoals drugsafval of andere rampen met (ernstige) gevolgen voor inwoners, ondernemers, werknemers of toeristen van onze gemeente. Wat gebeurt er als het echt goed mis gaat? Is de gemeente Zwartewaterland daarop voorbereid?
In mei hebben we de concept-programmabegroting 2019 van de Veiligheidsregio IJsselland behandeld in de gemeenteraad. Er gaat in 2019 ruim 1,6 miljoen euro van onze gemeente naar de veiligheidsregio. Wat krijgen wij daar, als inwoners, voor? Op de site van de veiligheidsregio staat: “De veiligheidsregio is ingesteld om de inwoners van onze regio beter te beschermen tegen de risico’s van branden, rampen en crises.” Hoe gaat dat en wat merken wij ervan als inwoners?
Het grootste deel van dit bedrag is gereserveerd voor kosten van de brandweer met als belangrijkste taak: redden van mens en dier bij brand. Ook is er geld gereserveerd voor de meldkamer. Hier komen alle telefoontjes binnen van mensen die het alarmnummer 112 bellen. De meldkamer coördineert de inzet van de hulpdiensten. De GHOR (Geneeskundige Hulpverlening Organisatie in de Regio) ontvangt ook een bedrag. De GHOR is tijdens een ramp of crisis belast met de coördinatie, aansturing en regie van de geneeskundige hulpverlening.
Naast de brandweer en de GHOR heeft ook de gemeente een belangrijke taak in crisissituaties: bevolkingszorg. Bevolkingszorg houdt in:
1. het geven van voorlichting aan de bevolking;
2. het voorzien in opvang en verzorging van de bevolking;
3. het verzorgen van nazorg voor de bevolking;
4. het registreren van slachtoffers;
5. het registreren van schadegevallen.
De elf gemeenten binnen de Veiligheidsregio IJsselland vervullen een deel van deze taken regionaal. Dit houdt in dat de gemeenten samenwerken en niet zelf alle functies in dienst hebben. Zo voorkomen we hoge kosten en zorgen we er voor dat de mensen beter opgeleid zijn en vaker ingezet kunnen worden.
De Veiligheidsregio IJsselland organiseert de samenwerking van politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening, gemeenten (bevolkingszorg) en andere crisispartners, zodat wij zo kort mogelijk in een crisissituatie zitten en veilig kunnen wonen. Voor BGZ is veiligheid en de inzet van professionals belangrijk daarom zijn wij onderdeel van de Strategische Beleidsagenda 2202 tot en met 2023 van de Veiligheidsregio IJsselland en denken wij mee over de toekomst van de Veiligheidsregio en de inzet binnen Zwartewaterland."
Bastiaan Tamminga
Raadslid BuitenGewoon Zwartewaterland