De Stadskoerier

Donderdag, 21 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

'RIVM had moeten zeggen dat coronacijfers ouder zijn'

'RIVM had moeten zeggen dat coronacijfers ouder zijn'
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Enrico Kolk

ZWARTEWATERLAND - Het RIVM heeft aan de GGD’s in Nederland gevraagd om overledenen die niet positief getest zijn op het coronavirus, maar daar naar alle waarschijnlijkheid wel aan zijn overleden, in kaart te brengen. GGD IJsselland pakte dat voortvarend op, het RIVM echter niet.

In de data die het RIVM dagelijks vrijgeeft, werd vorige week tot twee keer toe een sterfgeval in Zwartewaterland gemeld. Er is die week in Zwartewaterland echter niemand aan het virus overleden. De GGD was bezig met een ‘administratieve inhaalslag’, maar het RIVM, die daarom gevraagd had, verwerkte die cijfers niet apart.

Gevolg was dat er in Zwartewaterland onrust ontstond, omdat er wéér mensen aan het virus zouden zijn overleden. Dat meldde het RIVM immers. Waar de fout nu ligt, is niet duidelijk. Hoe de ‘oude’ sterfgevallen zijn doorgegeven aan het RIVM is niet bekend. Wel is duidelijk dat het RIVM die koppelde aan de overlijdens van de afgelopen week en ze daarom als ‘nieuwe’ sterfgevallen registreerde.

“Er is een vertekend beeld ontstaan”, legt wethouder Gerrit Knol uit. “Dat is door de GGD gecorrigeerd in de communicatie. Het RIVM had moeten zeggen dat de gegevens van deze week anders zou zijn, maar dat hebben ze niet gedaan. De GGD wist niet dat de publicatie zou plaatsvinden, dit was slechts een reactie op de specifieke vraag.”

Wanneer er iemand overlijdt die positief getest is op het coronavirus, wordt dat sinds het begin van de corona-uitbraak door de GGD doorgegeven aan het RIVM. “Een overledene die niet getest is, maar waar de huisartsen zeggen dat het voor 95 procent zeker aan corona is geweest, wordt niet als zodanig geregistreerd”, zegt Knol. “Nu er een inhaalslag begint, kunnen we meer duiding krijgen.”

Nog steeds geven de cijfers overigens een vertekend beeld. In Zwartewaterland zijn volgens de officiële cijfers iets meer dan 20 mensen overleden aan het virus, terwijl dat er drie keer zoveel zijn geweest.

Knol, overigens ook lid van het dagelijks bestuur van de GGD IJsselland vanwege zijn functie als wethouder, is vol lof over GGD IJsselland. “Er is door de medewerkers een gigantische inspanning geleverd in de afgelopen periode. Er is een compleet nieuwe organisatie opgetuigd, er zitten nu 120 nieuwe medewerkers puur op corona. Ik zal niet zeggen dat we de beste zijn, maar we zitten wel in de top vijf qua corona-aanpak. Dat heeft een aanzuigende werking uit omliggende regio’s. Jammer genoeg is er landelijk te weinig laboratorium capaciteit, maar we hopen snel verder te kunnen opschalen.”