De Stadskoerier

Zondag, 24 november 2024

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

'Scheiden van gft-afval moet beter'

'Scheiden van gft-afval moet beter'
Redactie: Enrico Kolk

ZWARTEWATERLAND - Er zit vaak plastic (bijvoorbeeld zakjes en bloempotten) tussen het gft-afval. Wanneer dat afval vervuild is, moet het worden verbrand. “Dit is zonde”, vindt wethouder Harrie Rietman.

Over het algemeen gaat het goed met het scheiden van afval in Zwartewaterland. Ruim 86 procent van het afval (door de gemeente omschreven als grondstoffen), zoals pmd, gft, textiel en papier, werd in 2019 gescheiden aangeboden. “Deze grondstoffen worden gebruikt voor het maken van nieuwe producten. In vergelijkbare gemeenten is dit 71 procent. De landelijke doelstelling om in 2020 75 procent van het afval gescheiden aan te bieden, wordt in Zwartewaterland ruimschoots gehaald. Op gebied van afvalscheiding zijn we daarmee één van de koplopers in Nederland”, aldus de gemeente in een persbericht.

Het uiteindelijke doel is te komen tot maximale afvalscheiding en recycling en het terugdringen van de hoeveelheid (te verbranden) huishoudelijk restafval. Rietman: “Onze inwoners scheiden hun afval nu al erg goed. Dat verdient een groot compliment. We streven naar maximale afvalscheiding en daarmee een zo laag mogelijke hoeveelheid restafval. Restafval is namelijk niet bruikbaar en wordt verbrand. En de verbranding van dit restafval kost geld.”

Als er minder restafval is, kan de afvalstoffenheffing verlaagd worden. “Goede afvalscheiding loont dus.” Inwoners van gemeente Zwartewaterland boden in 2019 gemiddeld 43 kilogram restafval per persoon aan. Dit ligt ver onder het gemiddelde van 136 kilogram per persoon in vergelijkbare gemeenten.

In een gesprek met de pers, afgelopen dinsdagmiddag, liet Rietman overigens weten dat de kosten wel 'enige reden tot zorg' geven. "Maar bij het landelijk gemiddelde steken we heel gunstig af."